Deel dit artikel
-

XBox One: geen spelcomputer, maar ‘intelligente televisie’

Microsoft heeft de nieuwe XBox One gelanceerd, een universeel entertainment systeem dat de gebruiker herkent, met de stem wordt bestuurd en snel schakelt tussen tv, games en andere content. De nieuwe XBox Live-dienst wordt aangevuurd door 300.000 servers, ‘evenveel computerkracht als in heel 1999’.

De nieuwe XBox (werknaam: Durango) werd gelanceerd op de campus van Microsoft in Redmond, bij Seattle. Het is de eerste nieuwe spelcomputer van Microsoft sinds 2005. In de tussentijd verscheen natuurlijk nog wel de Kinect als aparte uitbreiding. Die is er nog steeds, maar volledig vernieuwd.

XBox One, qua uiterlijk een soort videorecorder, heeft een 64-bit architectuur, een Blu-ray-drive, 500 GB harde schijf met recorder, 8 GB aan geheugen en HDMI poorten. Het systeem kent drie softwarelagen, waaronder een Windows-kernel voor de weergave van webcontent.

Skype zit ingebouwd. Gesprekken kunnen tijdens het spelen van games of het kijken van tv worden gevoerd. Hoewel een afstandsbediening wordt meegeleverd voor games, kan de console volledig met de stem worden bestuurd. Daarnaast worden handgebaren herkend.

Volgens Microsoft blijft de televisie het belangrijkste scherm. Daarom is (live) televisie een integraal onderdeel van de XBox One. Met de stem kunnen programma’s worden geselecteerd. Microsoft wil televisie en games samenvoegen. Steven Spielberg produceert daarom de tv-serie Halo, die ook thuis gespeeld kan worden.

Volgens Nancy Tellem, president entertainment en digitale media van Microsoft, is de XBox One de ‘volgende waterkoeler’, inclusief optimaal gebruik van sociale media.

Electronic Arts is een van de partners van Microsoft en demonstreerde nieuwe sportgames. Microsoft Studio’s komt zelf met vijftien titels. Ook de nieuwe Call of Duty, Ghosts zal beschikbaar zijn voor XBox One.

Analisten houden er al voorzichtig rekening mee dat de nieuwe XBox en de aanstaande Playstation 4 het wel eens de laatste spelcomputers kunnen zijn en games vaker worden gespeeld op tablets en smartphones.  Maar het zou ook heel goed kunnen dat de volgende XBox een volwaardige televisie wordt. Dat is slecht nieuws voor Samsung en Apple, die zijn stemgestuurde televisie nog moet onthullen.

De nieuwe XBox wordt later dit jaar wereldwijd gelanceerd. Een datum is niet genoemd. Meer details volgen begin juni op de Amerikaanse gamebeurs E3.

De volledige presentatie is hier terug te zien.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond