Deel dit artikel
-

Xbox One via Duitsland toch naar Nederland

Microsoft lanceert vandaag zijn nieuwe spelcomputer in de VS en in delen van Europa met een groot aantal games in HD, waaronder Ryse: Son of Rome, Forza Motorsport 5 en Dead Rising 3. Hoewel Nederland wordt overgeslagen, de Xbox One zal hier pas volgend jaar uitkomen, zal de spelcomputer waarschijnlijk niet moeilijk verkrijgbaar zijn. Er wordt een flink aanvoer vanuit Duitsland verwacht.

“Net als veel gamers vinden wij het ook ontzettend jammer dat Nederland in eerste instantie wordt overgeslagen”, zegt woordvoerster Julie De Widt-Bakker van Microsoft Nederland tegen Emerce. “Er zijn een hoop factoren die van invloed zijn op de releasedatum van Xbox One in bepaalde landen. De lokalisatie van het dashboard (oftewel het menu) bijvoorbeeld, het beschikbaar hebben van stemherkenning in de lokale taal, en het bouwen van samenwerkingen om apps en belangrijke lokale content voor elk land beschikbaar te maken.”

Naar de XBox One werd door gamers reikhalzend uitgekeken. Het apparaat is weliswaar honderd dollar duurder dan de PlayStation 4, maar wordt geleverd met camera (Kinect) die bewegingen en stemmen registreert, en een Blu-ray speler. Microsoft stak alleen al honderd miljoen dollar in de verdere ontwikkeling van de controller. Er is zelfs nog enige tijd geëxperimenteerd met geuren.

Microsoft zet sterk in op de combinatie met televisie. Xbox One kan in principe de decoder van de kabel vervangen. Met de stem kunnen programma’s worden geselecteerd. Microsoft wil televisie en games uiteindelijk samensmelten. Steven Spielberg produceert daarom de tv-serie Halo, die ook thuis gespeeld kan worden. De nieuwe Xbox Live-dienst wordt volgens Microsoft aangevuurd door driehonderdduizend servers, met ‘evenveel computerkracht als in heel 1999′.

Voor Sony is de lancering van de PlayStation 4 vorige week vrijdag in elk geval naar wens verlopen. In één dag tijd gingen er in de VS al meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank, een record voor welke spelcomputer dan ook.

Voor de toekomst zijn alle ogen gericht op Apple. Deze week werd bekend dat het bedrijf een bod heeft uitgebracht op het Israëlische PrimeSense. Dit bedrijf zit achter de techniek in de Kinect-sensor. Apples bod van 345 miljoen dollar zou nog niet geaccepteerd zijn. Of Apple deze technologie wil inzetten voor zijn toekomstige televisie, dan wel voor games, is nog niet duidelijk.

In Europa ligt de PlayStation 4 vanaf 29 november in de winkel. De Xbox One zou in Nederland 14 maart moeten uitkomen, maar Microsoft Nederland heeft dit niet bevestigd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond