Deel dit artikel
-

Xiaomi onthult eerste humanoïde robot

Xiaomi’s eerste humanoïde robot beleefde afgelopen week zijn debuut in Beijing. Tijdens een lanceringsevenement kondigde het bedrijf de CyberOne aan, die overigens nog niet commercieel leverbaar is.

Xiaomi wordt wel de Chinese Apple genoemd. Het bedrijf begon met smartphones en laptops, maar lijkt Apple nu in ongeveer alles te passeren.

Naast de CyberOne heeft Xiaomi namelijk ook de Xiaomi Pilot technology onthuld, zijn autonome rijtechnologie, waarvoor een omvangrijk R&D-team van meer dan 500 professionals is opgericht.

CyberOne sluit zich aan bij de viervoetige robot Cyberdog. CyberOne heeft geavanceerde armen en benen, kan op twee benen staan en lopen en heeft een torsie van maximaal 300Nm.

De robot kan verder menselijke emoties herkennen en kan driedimensionale virtuele reconstructies van de echte wereld creëren.

In vergelijking met een vierbenige robot, is de tweebenige CyberOne technisch complexer: hij heeft krachtigere motoren, betere bewegingsmogelijkheden en geavanceerde algoritmes nodig. CyberOne ondersteunt tot 21 vrijheidsgraden in beweging en bereikt een (realtime) reactiesnelheid van 0,5 ms voor elke graad van vrijheid, waarmee het menselijke bewegingen volledig simuleert.

De bewegingsprestaties van een robot zijn afhankelijk van de gewrichtsmotoren. De technologische vereisten voor het bouwen van dergelijke motoren zijn extreem hoog, omdat zij voldoende kinetische energie moeten creëren, maar toch klein moeten blijven.

De robot ligt morgen nog niet bij de MediaMarkt. Om de flexibiliteit van CyberOne’s bovenarmen en -benente garanderen, heeft Xiaomi naar eigen zeggen een uiterst efficiënte motor ontwikkeld die slechts 500 gram weegt en in staat is 30Nm aan torsie te genereren.

Volgens Lei kost de robot tussen de 600.000 en 700.000 Chinese yen (omgerekend tussen de 86.500 en 101.000 euro).

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond