Deel dit artikel
-

Xiaomi zet plannen voor elektrische auto door

Het Chinese Xiaomi, vooral bekend van smarthones, zet zijn plannen om elektrische auto’s te gaan bouwen voortvarend door. Het bedrijf wil ook ‘huishoudelijke’ robots bouwen.

Sinds de aankondiging van plannen hiertoe zette het een R&D-team van vijfhonderd man op. Tegen eind 2022 moeten dat er zeshonderd zijn. Dit jaar investeren de Chinezen een half miljard dollar in de autoplannen.

De eerste auto’s, die ook nog eens zelfrijdend moeten worden, rollen in de huidige planning in 2024 van de lopende band.

Oprichter en algemeen directeur Lei Jun van Xiaomi gaf eind vorige week een presentatie waarin hij liet zien wat de afdeling Pilot Technology heeft bereikt en van plan is.

Xiaomi heeft onlangs de start-up voor autonomisch rijden Shendong Technology overgenomen, en investeert omgerekend 300 miljoen euro in meer dan tien ondernemingen in de autonome-autosector.

Daarnaast is het bedrijf van plan iom een vloot van 140 testvoertuigen te produceren in deze eerste fase van de ontwikkeling. Deze zullen in heel China individueel worden getest, met als uiteindelijk doel om 2024 marktleider te worden in de slimme-EV-industrie. Apple komt op zijn vroegst een jaar later met zijn eerste autonome auto.

Tijdens diezelfde presentatie werd ook duidelijk dat Xiaomi vasthoudt aan de vormfactor ‘opvouwbare telefoons’.

En, net als Tesla, bouwt aan een lijn mensachtige robots:

Ook de fabrikant van de iPhone, het Taiwanese Foxconn, is al druk bezig zijn portfolio uit te breiden richting elektrische auto’s. Het wil een compleet modulair basissysteem ontwerpen waarmee andere bedrijven hun eigen auto’s mee kunnen bouwen. Foxconn zou dan de productie doen.

In Nederland was een derde van de nieuw verkochte wagens in juni 2022 deels of helemaal elektrisch. In die maand waren er 96.000 publieke oplaadpunten, waaronder 3.100 snelladers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond