Deel dit artikel
-

XS4ALL herdenkt start internet met ringtones van eerste modem

XS4ALL kwam onlangs het originele modem van Rop Gonggrijp, een van de oprichters van het bedrijf, weer tegen. De hardware is 25 jaar oud, gearchiveerd met een vergeelde sticker, maar hij deed het nog gewoon. Ter gelegenheid van het jubileum heeft de internetaanbieder, al enkele jaren onderdeel van KPN, twee ringtones van het handshakegeluid (het teken van contact) uitgebracht.

Precies vijfentwintig jaar geleden, op 1 mei 1993, besloot hackerorganisatie Hack-Tic internettoegang aan te bieden aan particulieren onder de noemer XS4ALL. Al na een dag had het jonge bedrijfje 500 klanten. Internet werkte in die tijd nog via het telefoonnetwerk. Per sessie werd het contact tot stand gebracht met een krakend modem. PTT bracht naderhand de verbruikte telefoontikken in rekening.

XS4ALL was er vroeg bij: Internet bestond natuurlijk al langer en het World Wide Web was reeds in 1989 ontwikkeld voor het hogere onderwijs om wetenschappelijke artikelen elektronisch ter beschikking te stellen, maar particulieren hadden geen toegang. NLnet bood sinds 1989 al wel aan bedrijven zogenoemde dial in-abonnementen aan. Het was echter in die tijd niet toegestaan om internet aan het brede publiek aan te bieden, tenzij via een besloten gebruikersgemeenschap als HCC. De leden daarvan hadden sinds 1991 toegang.

De ontwikkelingen die voor de echte doorbraak zorgen moesten in mei 1993 trouwens nog komen, zoals de verschijning in augustus van Windows 3.1, waarmee pc’s eindelijk een volwaardige grafische schil kregen (Apple Macintosh kreeg vanaf 1994 officieel ondersteuning voor het protocol TCP/IP) en de eerste grafische browser Cello in juni van dat jaar. Pas in september van dat jaar werd NCSA Mosaic voor Windows uitgebracht, de browser waarop de fundamenten van Netscape en later Internet Explorer, Chrome en Firefox gebouwd zouden worden.

Niet lang daarna kreeg XS4ALL concurrentie van onder meer WorldAccess (Wxs) en Planet Internet, bedrijven die met de plaatsing van modembanken door heel Nederland ervoor zorgden dat tegen lokaal tarief kon worden ingebeld. Zelfs de VPRO bood enige tijd gratis internettoegang aan (al werd je er na een half uur uitgegooid). De inbeloptie was vijf jaar later al grotendeels verouderd (XS4ALL biedt overigens nog steeds toegang via een modem).

In die 25 jaar is het dan ook snel gegaan: 98 procent van de Nederlanders maakt inmiddels gebruik van internet. In 2002 was dat nog 58 procent.

Voor de originele XS4ALL handshake ringtone zie hier. Volgens woordvoerder Niels Huijbregts zijn dit jaar diverse ‘jubileumfestiviteiten’ gepland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond