Deel dit artikel
-

Yahoo: 500 miljoen gebruikers getroffen door datalek

Yahoo meldt een enorm datalek waarbij gegevens van 500 miljoen gebruikers mogelijk op straat zijn komen te liggen. Het is veruit het grootste datalek uit de geschiedenis. Het record stond tot nu toe op naam van MySpace, dat gegevens van 427 miljoen gebruikers lekte.

Een cybercrimineel genaamd Peace heeft in augustus bekend gemaakt dat hij gegevens van 200 miljoen Yahoo gebruikers wilde verkopen op het ‘dark web’ (toegankelijk via Tor browsers) voor 1800 dollar. Het zou gaan om namen, wachtwoorden, geboortedata en andere mailadressen uit 2014. Bankgegevens zijn niet onderschept.

Tot dusverre heeft Yahoo gebruikers niet gewaarschuwd, maar het datalek blijkt ernstiger dan gedacht. Het datalek zou ook consequenties kunnen hebben voor de overname van Yahoo door Verizon.

Gebruikers die sinds 2014 hun wachtwoord niet hebben gewijzigd, zullen worden gewaarschuwd.

Mogelijk heeft het datalek weinig gevolgen voor Europese gebruikers, omdat Yahoo zich tegenwoordig vooral op de Amerikaanse markt richt.

Deel dit bericht

1 Reactie

Dirk Geeraerts

Helaas is Yahoo nu het voorbeeld van een wereldwijd probleem. Uit de Breach Level Index van Gemalto blijkt dat het aantal datalekken in het eerste halfjaar van 2016 met 15 procent gestegen is ten opzichte van de laatste zes maanden van 2015. Wereldwijd werd er in het eerste halfjaar melding gemaakt van 974 datalekken en meer dan 554 miljoen gestolen records, ten opzichte van 844 datalekken en 424 miljoen gestolen records in de zes maanden daarvoor. We leven in een steeds sterker gedigitaliseerde wereld waarin bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen almaar meer gegevens met uiteenlopende gevoeligheidsniveaus opslaan. Het is daardoor onvermijdelijk dat er datalekken zullen optreden. Organisaties moeten zich daarom niet blindstaren op het voorkomen van datalekken. Ze hebben meer baat bij een strategie die de data beschermt, waardoor het niet schadelijk is als ze in verkeerde handen terecht komen. – Dirk Geeraerts, identity and data protection expert bij Gemalto –

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond