Deel dit artikel
-

YouTube zoekt juridische randen AI op met Universal Music

YouTube sluit een samenwerking met Universal Music om de grenzen op te zoeken van wat met generatieve AI kan en mag.

Als vertrekpunt stellen de partijen drie principes vast die de randen aangeven. Soms zullen ze er overheen gaan, andere keren er oncomfortabel tegenaan schurken. Het doel is tot toekomstvaste acceptabele afspraken te komen.

De opkomst van generatieve AI stelt de muziekindustrie voor problemen. Door naar werk uit het verleden te kijken, leren slimme machines wat muziek is en vervolgens hoe ze zelf het kunnen maken. Muziekmaatschappijen stellen echter, dat die machines leren hoe ze hún auteursrechtelijk beschermd werk kunnen na-apen. Wat ze maken is niet oorspronkelijk, maar een creatieve kopie.

Dat is ook de reden dat Universal Music Group aan streamingdiensten als Spotify en Apple Music vroeg om de muziek van zijn artiesten niet te gebruiken voor trainingsdoeleinden van AI-modellen. Nu blijkt waarom. Universal wil met een partner aftasten hoe het de controle houdt.

Lucian Grainge, CEO van Universal Music Group, zegt in een geschreven reactie: “We moeten de nadelen van AI zien te beperken en de voordelen omarmen. Als we daarin de balans vinden, kan AI de menselijke verbeeldingskracht versterken en muzikale creativiteit verrijken.”

Met YouTube richt hij een Music AI Incubator op. Met een groep van elf artiesten worden technische experimenten gedaan en juridische kaders getoetst.

Eind vorige week bepaalde een Amerikaanse rechter nog dat door AI gegenereerde kunst niet onder het copyright valt. Het is niet auteursrechtelijk beschermd. Anders gezegd: een AI-systeem kan niet als een maker worden gezien.

Een illustratie van welke impact de AI-tools hebben op de muziekwereld:

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Foto: Steve Knight (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond