Deel dit artikel
-

Zakelijk gebruik clouddiensten in Nederland verdubbelt

Het zakelijk gebruik van hosted applicaties en diensten in Nederland verdubbelt dit jaar naar veertig procent.

Nederlandse bedrijven gaan steeds vaker diensten gebruiken als Dropbox, Google Apps, Mailchimp, Reeleezee, Salesforce en Sweebr. ANM AMRO liet een onderzoek doen door Heliview naar de acceptatie hiervan bij het Nederlandse bedrijven. Volgende maand verschijnt een rapport waaruit blijkt dat het gebruik dit jaar van twintig naar veertig procent zal toenemen.

De belangrijkste drijfveer om applicaties niet meer lokaal maar in de cloud te hosten, is flexibiliteit. Voor acht van de tien ondervraagden (n=1.223) is dat een van de belangrijkste redenen. Steeds meer medewerkers van deze bedrijven willen onafhankelijk van tijd, plaats en apparaat hun werk kunnen doen.

Andere argumenten zijn besparingen op ICT-personeel, software, hardware en backups.

De acceptatie van clouddiensten blijkt een organisch proces. Slechts een derde van de ondervraagden geeft aan per definitie technische innovaties te omarmen. Meer dan de helft doet dat als de nieuwe techniek zich bewezen heeft of als het echt niet anders kan.

Menno van Leeuwen van ABN AMRO: “Het lijkt alsof we een kritisch punt gepasseerd zijn. Ook minder innovatieve bedrijven komen op diverse manieren in aanraking met cloud en laten hun weerstand varen. De versnelling die we nu zien, lijkt te zeggen dat de belofte van cloud computing het wint. Voor de toekomst hebben we dan ook hoge verwachtingen.

Een bedrijf als Google investeert ieder kwartaal tussen 500 miljoen en een miljard dollar in de bouw van datacentra en IT-infrastructuur. Apple bevestigde deze week dat het een tweede datacentrum bouwt, om iCloud te kunnen opschalen. Microsoft maakte eveneens deze week bekend, dat het 130 miljoen dollar investeert in de uitbreiding van zijn Europese cloudcentrum in Ierland om te kunnen groeien met diensten als Windows Azure en Office365.

Deel dit bericht

2 Reacties

Remo Natali

Met de toenemende mogelijkheden van browsers is dit een ontwikkeling die wel eens zou kunnen escaleren.

Met name de mogelijkheden van jQuiery zijn enorm waardoor de gebruiker van ‘hosted software’ steeds vaker een UI voorgeschoteld krijgt met een lage acceptatiedrempel.

Danny de Haan

Ik mis in het overzicht amazon web services. Eentje om niet te vergeten als cdn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond