Deel dit artikel
-

Zakelijke gebruikersverenigingen pleiten voor een evenwichtige cloudmarkt

Bedrijven, ziekenhuizen, openbare instellingen en universiteiten verdienen een betere cloudomgeving. Het onevenwicht in de relaties tussen cloudaanbieders en hun zakelijke klanten leidt tot ‘schadelijke praktijken’. Dat stellen vier Europese CIO verenigingen.

De belangenpartijen dringen aan op zogeheten 11 fair principles. Er is in hun ogen sprake van marktconcentratie en dominantie van een aantal grote spelers, voor een aanzienlijk deel van de zakelijke cloudmarkt.

Cloudaanbieders kunnen abonnementsprijzen en de basis waarop de prijzen berekend worden eenzijdig wijzigen.

Sterke softwareleveranciers kopiëren mogelijkheden van kleinere concurrenten en integreren deze in hun software. Dit beperkt de concurrentie en maakt de afhankelijkheid van hun klanten nog groter.

Softwareaanbieders kunnen de keuze van de zakelijke klant beperken, door te bepalen op welke infrastructuur de cloudapplicaties moeten draaien.

De kosten en complexiteit om je gegevens terug te krijgen bij het einde van het contract zijn soms onredelijk.

De komende Digital Markets Act, Artificial Intelligence Act en Data Act, evenals het EU cloud rulebook en standaard contractuele clausules, bieden volgens de vier organisaties verschillende kansen om de situatie te verbeteren. ‘Europese organisaties vertrouwen op cloudproviders om hun digitale transformatie te realiseren en hun diensten te leveren: het is van cruciaal belang dat deze cloudproviders de regels van eerlijke handel en gezonde concurrentie op de Europese markt respecteren, zodat alle spelers kunnen profiteren van de kansen.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond