Deel dit artikel
-

Zakelijke marketing blijkt regelrechte spam

Sommige bedrijven in Nederland lijken misbruik te maken van de antispam-regeling die het toesturen van ongevraagde reclame aan ondernemingen toestaat.

Op dit moment geldt alleen een opt-in regeling voor natuurlijke personen. Alleen als de ontvangers er mee instemmen, mag ongewenste reclame worden verstuurd. Bedrijven mogen nog wel ongewenste reclame ontvangen, maar de ontvangers moeten zich wel kunnen uitschrijven. Komend najaar zal ook dat veranderen. Dan is het versturen van ongevraagde spam aan bedrijven in principe strafbaar, tenzij de ontvanger toestemming geeft.

Steeds meer bedrijven klagen over een toename van ongevraagde business-to-business mail, die inhoudelijk gewoon spam blijkt te zijn. De aanbiedingen variëren van schoonheidsbehandelingen tot persoonlijke hypotheken.

"Als ik de verspreiders van deze rotzooi en hun providers hierop aanspreek, roepen ze vaak dat het toch echt om ‘zakelijke marketing’ gaat, en dus niet onder het spamverbod valt," zegt Richard Rasker van Linetec.nl, die er in een Usenet forum Nl.internet.misbruik mee naar buiten trad. "De mailtjes bevatten wel een optie ‘afmelden’, maar ik vertik het om dat eindeloze opt-out-spelletje mee te gaan spelen. Je ziet ook dat het aantal berichten is toegenomen, alsof bedrijven nog even snel gebruik willen maken die mogelijkheid."

Rasker heeft een waarschuwing op zijn site gezet: "Let op: ongevraagde commerciële, politieke en andere ongericht verspreide boodschappen (`spam’) worden niet op prijs gesteld. Bij ontvangst van dergelijke ongewenste berichten zal altijd een klacht worden ingediend bij de verspreider dan wel (in het geval van e-mail) de provider van de verspreider, eventueel gevolgd door verdergaande maatregelen."

Rasker ontdekte ook dat nagenoeg alle spammende bedrijven hun gegevens betrekken van Ad Hoc Data, die uit KvK-informatie ‘zakelijk gerichte’ adressenbestanden samenstellen voor reclamedoeleinden. Rasker heeft Ad Hoc Data gesommeerd om zijn adressen direct uit hun lijsten te halen, maar ontving geen reactie.

Ad Hoc Data biedt heeft naar eigen zeggen 1,3 miljoen zakelijke emailadressen die voor 249 euro worden aangeboden. Daarnaast ook nog eens 300.000 non-profit en overheidsadressen. Een woordvoerder van het bedrijf erkent dat de gegevens van algemene emailadressen uit de KvK worden gehaald en aan derden worden geleverd. "Wij gaan er van uit dat de verstuurders van de mail de etiquette in acht nemen. wie echt niet lastig gevallen wil worden kan altijd het emailadres uit de KvK laten verwijderen."

Toezichthouder OPTA krijgt volgens woordvoerster Cynthia Heijne geen klachten over misbruik binnen. "Als bedrijven klachten over zakelijke spam bij ons indienen, krijgen ze meteen te horen dat wij die niet in behandeling kunnen nemen. Daardoor hebben we ook geen idee of dit een probleem is."

 

Deel dit bericht

10 Reacties

Lex

1.3 miljoen adressen voor 249 Euro, dat is lekker goedkoop zeg!

Hans Caspers

Wij plaatsen sinds 1,5 jaar alle verzenders van 'zakelijke spam' zonder pardon op een blocklist. Die komen er bij onze klanten dus niet meer doorheen! Uiterst effectief! Heel vaak is deze zg zakelijke mail gewoon persoonlijke spam trouwens maar omdat het is gestuurd aan een zakelijk adres mag het.

A van Buuren

"Wij plaatsen sinds 1,5 jaar alle verzenders van 'zakelijke spam' zonder pardon op een blocklist. Die komen er bij onze klanten dus niet meer doorheen!"  Dan ben ik blij dat ik niet bij VillaH host. Ik wil als klant nog altijd zelf kunnen beslissen wie mij wel en wie mij niet kan mailen.

Fonze

Toezichthouder OPTA krijgt volgens woordvoerster Cynthia Heijne geen klachten over misbruik binnen. "Als bedrijven klachten over zakelijke spam bij ons indienen, krijgen ze meteen te horen dat wij die niet in behandeling kunnen nemen. Daardoor hebben we ook geen idee of dit een probleem is." Hoe typisch nederlandsch. Zou je dat dan misschien niet eens gaan doen? Niet zozeer om juridisch iets te kunnen ondernemen maar om de breedte van het probleem te kunnen definieren. Dan heb je in ieder geval een verhaal waarmee de wetgevende macht iets kan doen. Als ik mijn ogen dichtdoe wil niet zeggen dat de wereld om mijn heen niet meer bestaat. Verder zou ik mij kapotschamen om de tekst:"Wij gaan er van uit dat de verstuurders van de mail de etiquette in acht nemen. wie echt niet lastig gevallen wil worden kan altijd het emailadres uit de KvK laten verwijderen." Dat zeggen al die wapenfanaten ook: "Guns don't kill people." Maar goed, we hebben belangrijkere zaken te bespreken in dit land: Wel of geen vissenkom verbod.

Fred Mobach Echteld

Mensen klagen steen en been over spam. Maar ik pik er toch regelmatige voordeel uit voor mijn bedrijf. Laatst nog 5 del computers voor een leuk prijsje. Om reden dat del niet peperduur hoefde te adverteren. Dus het is absoluut niet altijd negatief.

Adrie Verhoef Enkhuizen

Snap ook niet dat bedrijven bij de kamer van koophandel hun email en faxnummer invullen. Sta al 27 jaar ingeschreven bij de K.V.K. en heb alleen maar last van die (gedwongen) instelling. Ze verkopen mijn gegevens en je wordt dol val alle bedrijven die een cd rom kopen bij de KVK om het bedrijfsleven te bestoken met hun ordinare spamfaxen en spammailingen. Kamer van Koophandel, daar heb je geen fluit aan !

Mendel Mobach

Dankzij de "spam" ben ik wel makkelijk in het bezit gekomen van de Viagra op de vrije markt. Zo heeft elk nadeel een voordeel.

Ome Johan

Spam dankt een ieder aan zichzelf. Gewoon af en toe een ander adres aanmaken en niet te pas en onpas overal (onnodig) je email plaatsen op het internet. Zelf zit ik al 13 jaar op internet en mijn spam is op ��n hand te tellen elke maand.

RHG

Echt een verbijsterend verhaal dus: je betaalt de KVK al voor niks en als dank krijg je ook nog eens bakken vol met ongewenste mail over je uitgestort. Mail naar Ad Hoc is in een zwart gat terecht gekomen maar het afmelden van mijn mailadres bij de KVK was met een briefje zo geregeld. Nu maar duimen dat het zo ophoudt, vrees het ergste want het mailadres is wel bekend bij Ad Hoc… In ieder geval blokkeer ik elke ontvangen mail als Spam in Gmail (die ik gebruik als mailserver), hopelijk dat dat afschrikt op de lange termijn.

klaas

Ik kreeg net een spam van een firma die verklaarde: Je ontvangt deze email omdat wij je emailadres hebben verkregen van AdHoc. Een bedrijf dat emailadressen vanuit het KvK betand verhuurt. En we hebben een geweldige aanbiedng voor je! Hahaha maar mijn emailadres kunnen ze nooit van de KvK hebben, want daar heeft mijn volslagen fictieve firma Klaas de Vries Productions, Alles Goed Geregelt! nooit ingeschreven gestaan. Geen spatader verandert dus, dit spamhoerentuig.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond