Zalando opent zijn site voor derde verkopers

Kledingwinkel Zalando opent zijn site voor externe partijen. Zij kunnen hun merkartikelen in de loop van volgend jaar in Nederland aanbieden aan het groeiende publiek van Zalando.
In de loop van volgend jaar gaat het partnerprogramma in Nederland van start. Een exacte datum is niet nog bekend. Kledingfabrikanten kunnen ook in Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland hun artikelen in de Europees opererende webwinkel gaan aanbieden.
Brian Ruhe van Zalando Nederland was kort voor publicatie niet bereikbaar voor commentaar.
De details van het partnerprogramma lekten uit via een IT-dienstverlener die het bedrijf in Duitsland helpt bij de realisatie daarvan (PDF).
Het platform lijkt open te staan voor alle marktpartijen. Ze dienen zich van elkaar, en Zalando’s eigen aanbod, te onderscheiden in de kwaliteit van de artikelen en de presentatie daarvan in tekst en beeld. Er wordt nadrukkelijk gesteld dat de platformeigenaar geen prijsconcurrentie tussen de afzonderlijke gebruikers in de hand wil werken.
Op artikelniveau wordt duidelijk gemaakt wie de verkopende partij van het betreffende product is. Merkeigenaren krijgen bovendien een eigen pagina waarop ze hun artikelen apart kunnen tonen.
De logistieke afhandeling van de transacties is nagenoeg helemaal in handen van Zalando, op de logistiek na.
Bedrijven die zich op het platform aansluiten, betalen tussen de vijftien en twintig procent van de bruto-omzet na verwerking van de retourzendingen.
De technische specificaties van het partnerprogramma worden in Duitsland in de loop van september bekendgemaakt. Kort daarna worden ook de eerste partnercontracten getekend. In november vinden de laatste technische testen van het platform plaats en zal het systeem ook live gaan.
Hiermee zet Zalando een volgende stap om de online kledingmarkt naar zich toe te trekken en, bovendien, om concurrent Spartoo voor te blijven. Spartoo is in concept en werking vrijwel gelijk aan Zalando. Het verschil is echter dat het bedrijf nog niet de schaal en bekendheid heeft van zijn tegenhanger. Het van oorsprong Franse Spartoo, ook actief in Nederland, heeft investeringsbank Jefferies aangesteld om 100 miljoen euro externe financiering te vinden.
De ontwikkeling van het bedrijf Zalando, afgezet naar bezoeken per maand in Duitsland:
Foto: Paula Lannuzzi (cc)
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
6 Reacties
Jasper
Mooi nieuws voor die jongens van Tinypay 😉 ahum..
Klaas
Wat bedoel je daarmee Jasper?
Merel
Zie dit bericht nu pas doordat ik doorklik vanuit een ander Zalando bericht. Zo op het eerste gezicht lijkt het mij een mooi concept. Weet iemand of ze de eerste zijn met een dergelijke (toekomstige) opzet. En zo niet, welke websites doen dit ook zo?
Thanks.
Tim
@Merel
Denk dat een concurrent op kledinggebied Luccy gaat worden (zie:http://www.emerce.nl/nieuws/online-schoenwinkel-omoda-start-online-warenhuis). Bol.com doet het bijvoorbeeld al met elektronica…
Ben benieuwd hoe dit uit gaat pakken…
Merel
Hartelijk dank voor uw reactie! Ik zie uw bericht nu pas, excuses. Is het dan ook zo dat jonge ontwerpers op deze manier een kans krijgen of is het vooral voor bestaande (stenen) winkeliers die zo een platform krijgen? Of misschien beide? De doelgroep is mij niet helemaal duidelijk. Ik ga eens kijken of ik iets over Bol.com kan vinden, hartelijk dank!
Lieke
En wij hebben zojuist onze site geopend voor Zalando Kortingscodes! TIP 😉