Deel dit artikel
-

Zanox-M4N legt deel publishers aan banden

Zanox-M4N voert verscherpte regels in voor beheerders van kortingscodessites. Het streven: de consument enkel nog geldige codes laten zien en misleidende trucs voorkomen.

Hiertoe roept het affiliatenetwerk voor kortingscodesites een aantal richtlijnen in het leven (PDF). Deze uitgevers, die hun sites vaak promoten via affiliatemarketing, moeten zich hieraan houden. Doen ze dat niet, dan worden ze uit het netwerk gezet. Drie keer slag is uit.

‘De spelregels die Zanox-M4N heeft opgesteld moeten het onduidelijke, misleidende of verwarrende gebruik van kortingscodes tegengaan. Aanbieders zullen zich vanaf heden moeten houden aan duidelijk omschreven voorwaarden waaraan hun codes moeten voldoen. Zo is het aanbieden van een code, terwijl er geen code aanwezig is, niet toegestaan. Wel aanwezige kortingscodes moeten de actie, de voorwaarden en de activeringsdatum bevatten. Bovendien moeten codes die verlopen zijn direct van de site verwijderd worden.’

De sites moeten ook het verschil duidelijk gaan maken tussen groepsdeals en kortingsacties, promotiemiddelen die op het oog dicht bij elkaar liggen. En wil een site bij Zanox-M4N het stempel krijgen van kortingssite, dan moet deze ervoor zorgen dat er minimaal twintig verschillende adverteerders zijn te vinden. En een telefoonnummer en e-mailadres op de site hebben staan. Dit moet de groei van digitaal onkruid tegengaan.

De woordvoerder reageert op vragen van Emerce: “Het toezicht is officieel vanaf heden omdat we nu het document hebben gedeeld en bekendgemaakt. Het officieuze toezicht vond al langer plaats en ging op basis van onze bestaande algemene voorwaarden. Per overtreding zal de uitgever binnen maximaal vijf dagen moeten reageren.” Er is nog geen uitgever die drie waarschuwingen aan zijn broek heeft.

Jochem Vroom, eigenaar van kortingscode-exploitant Imbull, ziet Zanox-M4N liever nog een stap verder gaan: “Overigens vind ik dat deze regelgeving ‘meer’ is dan alleen maar het monitoren van kortingssites: men zou dit op alle groepen effectief en op deze manier moeten toepassen. Veel regels in het document gaan namelijk op voor alle affiliates.”

Foto: Christian Bardenhorst (cc)

Deel dit bericht

10 Reacties

Romano

Goed dat dit soort richtlijnen worden gecommuniceerd. Als je in Google sites tegenkomt met als url: kortingscode-SHOPNAAM.nl dan weet je eigenlijk al genoeg. Deel van het probleem ligt ook in de goedkeuring door netwerk of adverteerder. Iemand moet die URL toch ooit goed gekeurd hebben lijkt mij ?

Verder ben ik het met Jochem eens dat dit breder getrokken kan worden en dan vooral richting reis affilites. Hoe zuiver is de informatie die op sommige staat ? Hoeveel lastminutes met als slogan 10 dagen Turkije voor 149,- bestaan echt ?

Dion Fokkema

Goede ontwikkeling voor zowel consument als merchants!

Roomser dan de paus

Leuk om dat uit de mond van Jochem te horen. Volgens mij is hij juist groot geworden met zijn websites door te communiceren dat hij kortingscodes heeft en uiteindelijk alleen een affiliatelink zonder toegevoegde waarde aanbied. Talloze voorbeelden op zijn site te vinden zoals: “Nelly.com Kortingscodes 2013” http://www.kortingscode.nl/nelly

Of zie ik wat over het hoofd?

Klokke Luider

Aparte stap van Zanox/M4N wel eerst veel geld verdienen aan dit soort partijen en nu ineens de snelweg er naar toe dichtgooien. Zanox doet wel meer rare zaken de afgelopen tijd.

Dan maar naar TradeTracker is overigens een veel beter netwerk dan Zanox voor dit soort sites/acties.

John Doe

Of heeft deze stap te maken met hun eigen kortingssites?

Jochem Vroom

Wat moet je nou met al die anonieme reacties en zwartmakerij? Waarom zou je in een reguleringsstap van Zanox beginnen over de dat Tradetracker een beter netwerk zou zijn en dat Zanox afgelopen tijd rare zaken doet? Of dat Zanox zelf kortingssites zou hebben? Wat een onzin allemaal.

Wij zijn ieder geval blij met deze verdere professionalisering en onze sites (met in totaal 50.000 online shoppers per dag) zijn volledig gemaakt op basis van deze en internationale regels!

Sander

@Jochem: leuk je reacties, maar hoor ook graag je reactie van “Roomser dan de paus” over http://www.kortingscode.nl/nelly
Als ik daar kijk, zie ik echt geen kortingscode.

Jochem Vroom

@Sander, ik hoef hier toch niet uit te leggen aan een ‘roomser dan de paus’ hoe wij onze titels opmaken? Dit doen wij net als alle internationale sites in ons niche (kijk maar naar wat sites in de US/UK/NL/DE) Bovendien heeft de titel niets te maken met de regelgeving, als je goed de punten doorleest maken de punten van vraag ‘2’ onderdeel uit van het aanmoedingen van het klikken / de call to action.

Sander

@Jochem: ik vind de titel op http://www.kortingscode.nl/nelly, namelijk “Nelly.com Kortingscodes 2013” behoorlijk misleidend als er vervolgens op die pagina geen kortingscode van Nelly te vinden is. En of je met die pagina nou wel of niet voldoet aan M4N regelgeving maakt dan niet uit. Het blijft misleidend. Maar goed, jij vind dat blijkbaar niet, anders reageer je niet zo.

Henk

@Jochem.
Kijk ook even naar punt 4:
Websites die kortingscodes weergeven, moeten het verschil tussen
deals/groupdeals/aanbiedingen/verkopen enerzijds en kortingscodes
anderzijds duidelijk aangeven.

Nu kan je zeggen dat je bij de call to action button “pak de aanbieding” gebruikt maar wanneer je dan de titel “Nelly.com Kortingscodes 2013″ hierboven gebruikt maakt dit het voor de meeste mensen verwarrend.

Ook “standaard gratis verzending bij Nelly” vind ik nu niet echt een aanbieding (meer een feit). Naar mijn mening is dit ook in strijd met “Het doen van een aanbod van een code, terwijl er geen code aanwezig
is, is niet toegestaan.” Je reactie zal waarschijnlijk wel zijn dat dit alleen voor kortingscodes geldt en niet voor aanbiedingen. Je gebruikt bij deze “aanbieding” trouwens wel in het plaatje links ernaast het woord KORTING…..

Daarnaast wordt ook niet duidelijke weergegeven dat bij het klikken op een call to action button de pagina van de adverteerder wordt geopend. Wel verplicht volgens richtlijn 2iii.

Ik vraag me ook af waarom punt 6 is opgenomen in de regels:
“Websites puur gericht op enkele adverteerders zijn niet toegestaan. Een
kortingscode website heeft pas een toegevoegde waarde wanneer er op een
juiste manier kortingscodes en acties worden geleverd van minimaal 20
adverteerders.” Waarom zou dit geen toegevoegde waarde kunnen zijn?! Het is toch in het belang van de consument dat deze zo makkelijk mogelijk aan een kortingscode komt? Als deze op zoek is naar een kortingscode van één bepaalde adverteerder en deze op een site komt waar enkel kortingscodes staan van deze desbetreffende adverteerder dan is het doel toch bereikt?

Ik zie de regels dan ook meer als een reactie van Zanox i.c.m. (of misschien wel onder druk van) de grote kortingswebsites om hun markt te beschermen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond