Deel dit artikel
-

Zeeland is koploper met 1 GB verbindingen

Zeeland is koploper met 1 GB verbindingen. Groningen en Noord-Holland lopen het verst achter. Dat blijkt uit een analyse van online vergelijker Pricewise.

Volgens doelstellingen van het kabinet moeten eind 2023 alle Nederlandse huishoudens kunnen beschikken over een internetverbinding van 100 Megabit per seconde (Mb). Daarnaast moet een grote meerderheid toegang hebben tot een snellere verbinding van 1 Gigabit per seconde (Gb). Of dat lukt is nog maar de vraag: hoewel in zo’n 98% van Nederland 100Mb beschikbaar is, is er van een grote meerderheid voor 1Gb nog geen sprake.

Gemiddeld is 1Gb voor iets meer dan de helft van Nederlandse huishoudens beschikbaar. Op 100Mb scoort Flevoland het hoogst, Friesland heeft de laagste dekkingsgraad voor 100Mb.

Hoewel de meeste provincies al een groot dekkingspercentage hebben voor 100Mb, zijn er aanzienlijke verschillen binnen de provincies. Flevoland bijvoorbeeld, met het hoogste dekkingspercentage voor 100Mb (99,9 procent), heeft ook een vrij hoog dekkingspercentage voor 1Gb (81%). Tussen de gemeenten in deze provincie zijn de verschillen echter groot. Zo is de dekkingsgraad voor 1Gb in Almere 99 procent, terwijl deze in het naastgelegen Zeewolde niet verder reikt dan 5 procent. Ook op de Waddeneilanden zijn grote verschillen in dekking zichtbaar. Zo liggen Ameland en Schiermonnikoog met een dekking van 100% al op schema voor 1Gb, maar lopen Terschelling (2%), Vlieland (8%) en Texel (0%) nog flink achter.

De uitrol van 1Gb-netwerken door heel Nederland blijkt een complexe puzzel te zijn. Afhankelijk van factoren zoals de staat van het huidige netwerk en op welke manier er gegraven moet worden, wordt een strategie bepaald. Daarbij spelen vergunningen ook een belangrijke rol. Het kan daarom best zijn dat de ene gemeente veel langer moet wachten dan de andere.

Hoewel een internetsnelheid van 100Mb in bijna alle provincies mogelijk is, sluit de grootste groep Nederlanders (41%) bij Pricewise een internetpakket af met een downloadsnelheid van gemiddeld 75Mb of minder. 35 procent kiest voor 100Mb, 21% voor méér dan 100Mb en slechts 3% kiest voor een snelheid van 1Gb.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond