Deel dit artikel
-

Zeeuwse atoombunker voedt wilde cyberverhalen

Het Nederlandse Bunkerinfra Datacenters is fors in verlegenheid gebracht door de enorme publiciteit rond de grootschalige DDoS aanval op spambestrijder Spamhaus. Die zou zijn uitgevoerd vanuit de voormalige militaire atoombunker te Kloetinge. Dat klopt niet, maar het bedrijf dat de bunker in eigendom heeft werd desondanks overspoeld door mediaverzoeken uit de hele wereld. ‘Gisteren ontvingen wij een team van de Daily Telegraph die wij diep moesten teleurstellen. Er zijn geen vijf verdiepingen, geen tunnels, geen zwembad en er worden geen cyberaanvallen vanuit de bunker uitgevoerd.’

Het Zeeuwse bedrijf wist afgelopen week niet wat het overkwam. Van CNN tot The New York Times, van een bezoek aan de bunker door The Daily Telegraph tot verzoeken om tv-optredens, het was niet de publiciteit waar Bunkerinfra Datacenters uit Goes op zat te wachten. In een uitgebreide verklaring legt de directie uit: ‘Wij zijn een startende onderneming en openen pas deze zomer onze deuren. Eigenlijk moeten we zeggen ‘sluiten we onze deuren’, want vanaf dan is het niet meer mogelijk de bunker te betreden als je er geen klant of relatie bent.’

Het was de grootste cyberaanval ooit, heette het in de kranten, de aanval door de schimmige Nederlandse webhoster Cyberbunker op het Britse antispambedrijf Spamhouse. Sinds 19 maart zou Cyberbunker zogenoemde DDoS-aanvallen hebben uitgevoerd op Spamhouse, omdat Cyberbunker op een zwarte lijst werd gezet. Op de site van Cyberbunker staat nog altijd te lezen dat het bedrijf is gevestigd in de Zeeuwse bunker. Dat klopt niet, de omstreden hoster verliet de bunker reeds in 2010.

Dat jaar is de bunker namelijk gekocht door Bunkerinfra Datacenters, dat naar eigen zeggen als enige ter wereld beschikt over een aaneengesloten netwerk van meerdere eigen datacenters in ondergrondse atoombunkers in Nederland en Duitsland (op een geheime locatie nabij Hannover). Het bedrijf lost een concreet probleem op: hoe bescherm je data tegen een natuurramp of een nucleaire meltdown zoals bij Fukushima?

Er zijn ettelijke miljoenen euro’s geïnvesteerd in de verbouwing van de bunker en men was juist bezig met nieuwe investeerders en partners om de komende groei op te kunnen vangen. De publiciteit kwam dus op een wel erg ongelegen moment. ‘Daar waar de vroegere Cyberbunker zich voornamelijk richtte op de donkere kant van het internet, de hackers en de organisaties die nergens anders onderdak kregen, richten wij ons als Bunkerinfra juist op het tegenovergestelde. Onze cliënten bestaan uit grotere ondernemingen, financiële instellingen, overheidsorganisaties en organisaties die de opslag van patiëntendossiers verzorgen.’

De bunker is ook nooit NATO grondgebied geweest ‘waar geen Nederlandse wet van toepassing zou zijn”, stelt de directie in reactie op wilde verhalen in de internationale pers. ‘Zoiets bestaat helemaal niet en de bunker is altijd puur door defensie gebruikt. Tussen 1960 en 1992 (het einde van de Koude Oorlog) is de bunker permanent gebruikt door militairen van het Provinciaal Militair Commando (PMC). Ook is de bunker gebruikt door de ‘Stay-behind’ organisatie, in de volksmond Gladio genaamd. Hierdoor zijn de verhalen over grote wapenvoorraden ontstaan’.

En ja, de bunker is ‘enorm’ met drie verdiepingen en ruim zestig ruimtes. Maar de tunnels waar men over spreekt zijn er niet, net zomin als wapendepots die al in de jaren negentig zijn opgeruimd.

Nog een maand wil Bunkerinfra Datacenters de media rondleiden in de catacomben van Bunker Kloetinge. Daarna worden pottenkijkers definitief geweerd.

Deel dit bericht

12 Reacties

Hans

“Op de site van Cyberbunker staat nog altijd te lezen dat het bedrijf is gevestigd in de Zeeuwse bunker. Dat klopt niet, de omstreden hoster verliet de bunker reeds in 2010.
Dat jaar is de bunker namelijk gekocht door Bunkerinfra Datacenters…”

Dit heeft een hoog broodje aap gehalte.
Bunkerinfra is in het kadaster in heel Zeeland nergens te vinden als eigenaar van een pand, laat staan van een bunker.
Bunker is volgens het kadaster tot eind 2012 eigendom geweest van een stichting, en daarna verkocht… niet aan Bunkerinfra.

“Bezig met nieuwe investeerders en partners om de groei op vangen..”
Welke groei. Bunker is volgens artikel in Webwereld een bouwput zonder servers.

Beetje research doet wonderen dames en heren. Klakkeloos een persberichtje overkloppen is geen journalistiek.

Henk

Volgens mijn informatie draaien er ook nog gewoon servers in de bunker. Opvallend dat de nieuwe eigenaar (zoals hij zelf stelt) ook veel overheidscontacten heeft.

Kan mooi 1-2-tje zijn. Noodzaak van over secure data hosting overal aan de man brengen en daarna de oplossing in een (te) duur verbouwde bunker….?

Jan Libbenga

Beetje research zou jij ook even moeten doen, Hans. Het bedrijf is vrijdag gewoon in de bunker geïnterviewd door Omroep Zeeland (zie link hieronder). Het bedrijf staat op dat adres ook gewoon ingeschreven bij de KvK (52225828). En als je de beelden ziet is het allerminst een bouwput zonder servers. Sterkte met je speurderskwaliteiten.

http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2013-03-28/399340/kloetings-cyberbunker-aanleiding-van-internetoorlog#.UVhLGvf8K70

Edmund

‘Bunker is volgens artikel in Webwereld een bouwput zonder servers’

Klopt niks van. Dit is toch echt wat Webwereld gisteren schreef:

‘Het complex krijgt een nieuw leven, nu echt als serieus datacenter, aldus Verboom. Het afgelopen jaar is het compleet verbouwd en opgeknapt. “En het eerste wat de deden was de naam Cyberbunker van de buitenmuur verwijderen.” Momenteel wordt er de laatste hand aan gelegd, inclusief een glasvezelverbinding, want die is er nooit geweest.’

Hans

Een bouwput zonder servers. Het is niet wat IK zeg. Een zeker Yannick die ondubbelzinnig bij die bunkerclub werkt zegt in het in een reactie op
http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2013/13/cyberbunker-niet-meer-in-bunker-kloetinge

Citaat:
“Yannick op 29 maart 2013 om 22:42 Houd aankomende tijd het nieuws in de gaten, er zijn enkele interviews geweest en dan komen ze ook gewoon in beeld, en de bunker zelf ook.
En natuurlijk staat er geen enkele server Hans, als je het bericht goed gelezen zou hebben dat zou je zien dat er nu verbouwd word, lijkt me nogal logisch dat je geen werkend datacenter hebt in een bouwput. Alleen al om die reden is het onmogelijk dat heel de aanval heeft plaatsgevonden vanuit de bunker in Kloetinge.”

Dus: Bunkerclub zegt: geen servers.
Cyberbunkervertegenwoordiger Sven zegt: wel servers.
Henk weet kennelijk meer en zegt ook ‘wel servers’.

In het persbericht is iedereen te bang om met naam en toenaam genoemd te worden, en nu is er weer een zeker Jan die de kvk van bunkerinfra weet op te duikelen en zeker weet dat zijn research klopt.

Ik constateer alleen dat de bunker volgens het kadaster in de afgelopen minimaal 10 jaar dezelfde eigenaar heeft gehad, en dat bunkerinfra dus onmogelijk eigenaar van die bunker in 2010 was. Lijkt een simpel gegeven, maar is dus de eerste leugen.
Kennelijk wordt er wel meer gelogen rondom die club bunkerinfra alias cyberbunker.
Mijn advies: blijf er bij uit de buurt. Dit is geen zuivere koffie.

En ja Henk, heel toepasselijk. Veel secure capaciteit en straks zeggen dat dat vooral voor de overheid van pas komt.
Beetje dijkdoorbraak en de bunker loopt vol. Een drijvende bunker? Ontwerp uit 1955 een drijvende bunker?
Ben je wel goed wijs man of in de war met een duikboot?

Hans

Jan, succes met de rest van je artikel. Dat een bedrijf bestaat wil nog niet zeggen alles wat je uit een persbericht overtikt klopt.
Als zelf redacteuren hun eigen niet-fact-checked verhalen gaan verdedigen…

Ik stop hier met lezen… Waardeloze journalistiek.

Jan Libbenga

Hans, ik wens je veel succes met je paranoia. Ik begrijp uit de commentaren bij AG dat het gaat om een groot complot, waarbij Bunkerinfra één gigantisch luchtkasteel is en vermoedelijk een coverup voor Cyberbunker. Spannend hoor.

Jan Libbenga

Misschien nog even voor je research: zo geheim is Bunkerinfra dat de CEO en CTO Joost Verboom en Sebastian Koetsier gewoon in LinkedIn staan.

Gerard Klavers

Zelf ben ik onlangs in twee van hun bunkers geweest.

Hans doet op heel veel plaatsen erg veel moeite om het maar zo te laten lijken als hij wil?

Hans had recht van spreken gehad als Hans gewoon zelf even was komen kijken bij één van de bunkers. Had Hans een rondleiding kunnen krijgen net als ik en had Hans met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe het zit.

Hans (wie Hans ook is) kiest er echter juist voor om zoveel mogelijk onzin en vuilnis te spuien op zoveel mogelijk plaatsen online.

Als Hans ook even had gezocht (net als ik net) dan had hij geweten dat een ‘drijvende bunker’ redelijk gewoon is voor een atoombunker.
http://www.fortificatieforum.nl/download/file.php?id=7106&sid=014abe3bc5d1f78de39cb2c4023a8cf9&mode=view

Door het enorme gewicht krijgt het evenveel opwaartse kracht (wet van Archimedes). Ik wist het ook niet.

Onlangs hebben zij ook een bunker gekocht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken gekocht lees ik: http://www.rvob.nl/producten_en_diensten/verkoop/verkocht/2012/bunker_oegstgeest . Zou dat ook een complot of sprookje zijn?

Ze gaan pas deze zomer open en toen ik er was een paar maanden terug stond er niets in de ruimtes. Geen servers, geen routers en men was nog bezig met het afwerken van het schilderwerk.

Dat Hans überhaupt nog geloof heeft in de woorden van de heer Sven Olaf Kamphuis geeft eigenlijk wel genoeg aan.

Hans, ik wens je veel sterkte en wijsheid toe.

Ron

Aan dat complot van Hans is trouwens geen logica te ontdekken. Enerzijds gelooft hij dat CyberBunker stiekem onder een andere naam is doorgegaan, anderszijds beweert hij dat bunker in Zeeland leegstaat. Wat een onzin allemaal.

Joost Westdam

Wie zijn die “stophaus” russen?
http://stophous.com/

pieter

Hans N heeft er zeker belang bij dat het bedrijf in de anonimiteit op gaat.. lol

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond