Deel dit artikel
-

Zeewolde krijgt hyperscale datacenter

Zeewolde krijgt naar alle waarschijnlijkheid een zeer groot (hyperscale)datacenter op bedrijventerrein Trekkersveld. De gemeente heeft dat vrijdagmiddag bekendgemaakt. Hiervoor wordt 166 hectare nieuw bedrijventerrein aangelegd, naast het bestaande Trekkersveld.

Het gaat in totaal om vijf grote hallen met servers. Daartussen moeten kantoren komen voor het personeel. De bouw van het datacenter neemt 5 tot 7 jaar in beslag. De werkzaamheden verschaffen werk voor zo’n 1500 mensen, meldt Omroep Flevoland. In de toekomst komen er 500 mensen te werken.

De gemeente Zeewolde wil nog niet zeggen om welk bedrijf het gaat, behalve dat het een grote Amerikaanse partij is. Hyperscale datacenters worden meestal in verband gebracht met bedrijven als Apple, Amazon, Google en Microsoft. Amazon (AWS) is het meest voor de land liggend, aangezien dat bedrijf in 2018 al interesse toonde voor een locatie voor een datacenter in het Noord Hollandse Middenmeer. Sindsdien is daarover niets meer vernomen.

Na het eerste deel van het center houdt het Amerikaanse bedrijf er rekening mee dat er nog een deel bijkomt. Daarvoor is ook al grond naast het datacenter gereserveerd. Een deel van de warmte die de computers van het datacenter produceren, wordt gebruikt om huizen in Zeewolde, Harderwijk, Lelystad en Almere mee te verwarmen.

De gemeente hoopt halverwege 2021 te beginnen met de voorbereidende werkzaamheden.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond