Deel dit artikel
-

Zeewolde krijgt hyperscale datacenter

Zeewolde krijgt naar alle waarschijnlijkheid een zeer groot (hyperscale)datacenter op bedrijventerrein Trekkersveld. De gemeente heeft dat vrijdagmiddag bekendgemaakt. Hiervoor wordt 166 hectare nieuw bedrijventerrein aangelegd, naast het bestaande Trekkersveld.

Het gaat in totaal om vijf grote hallen met servers. Daartussen moeten kantoren komen voor het personeel. De bouw van het datacenter neemt 5 tot 7 jaar in beslag. De werkzaamheden verschaffen werk voor zo’n 1500 mensen, meldt Omroep Flevoland. In de toekomst komen er 500 mensen te werken.

De gemeente Zeewolde wil nog niet zeggen om welk bedrijf het gaat, behalve dat het een grote Amerikaanse partij is. Hyperscale datacenters worden meestal in verband gebracht met bedrijven als Apple, Amazon, Google en Microsoft. Amazon (AWS) is het meest voor de land liggend, aangezien dat bedrijf in 2018 al interesse toonde voor een locatie voor een datacenter in het Noord Hollandse Middenmeer. Sindsdien is daarover niets meer vernomen.

Na het eerste deel van het center houdt het Amerikaanse bedrijf er rekening mee dat er nog een deel bijkomt. Daarvoor is ook al grond naast het datacenter gereserveerd. Een deel van de warmte die de computers van het datacenter produceren, wordt gebruikt om huizen in Zeewolde, Harderwijk, Lelystad en Almere mee te verwarmen.

De gemeente hoopt halverwege 2021 te beginnen met de voorbereidende werkzaamheden.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

2 Reacties

Henk Westendorp

De waanzin ten top. Alle vooraanstaande planologen die Nederland rijk is, vinden al jaren dat er eens een einde moet komen aan dergelijke landschaps- ontsierende grondverspilling. Moeten de boeren hiervoor overal wijken om dergelijke onzinnige grond verspillende activiteiten mogelijk te maken? Ik mag toch hopen dat de wijsheid hier zegeviert.

M van Rooij - 50PLUS

Er zijn nog heel veel vragen m.b.t. het datacenter. maar in dit bericht staat ook een pertinent onwaarheid “Een deel van de warmte die de computers van het datacenter produceren, wordt gebruikt om huizen in Zeewolde, Harderwijk, Lelystad en Almere mee te verwarmen.”
Volgens de onderliggende stukken zal het koel water geen hogere temperatuur hebben dan 25 a 30 graden. Dit betekend dat dit water niet voor verwarming gebruikt kan worden tenzij het extra wordt opgewarmd.
Dat is niet het geval. ook bij andere data Centers is dit een loze belofte gebleken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond