Deel dit artikel
-

Zeker 100 afgedankte apparaten zwerven door Nederlandse huishoudens

Als niet iedereen in Nederland een grote extra inspanning levert om meer afgedankte elektrische en elektronische apparaten (e-waste) in te zamelen, is een nieuw maatschappelijk probleem in de maak. Dat stelt Heel Holland Recyclet, een gezamenlijk initiatief van de partijen die in Nederland betrokken zijn bij e-waste inzameling en recycling. Zij voeren in oktober campagne om de inzameling van elektrische apparaten en verlichting een boost te geven.

Door de huidige economische hoogconjunctuur komen er niet alleen meer en meer nieuwe typen apparaten op de markt, bestaande apparaten worden sneller dan voorheen vervangen. Oude af te danken apparaten zwerven door de Nederlandse huishoudens, opgeborgen in laden en kasten, op zolders, in schuren en kelders. Het blijkt dat een gemiddeld Nederlands gezin rond de 100 apparaten in huis heeft waarvan een deel niet meer in gebruik is.

Het grote probleem met de e-waste berg is dat deze niet zichtbaar is, zoals de ‘plastic soep’ dat wel is, aldus Heel Holland Recyclet. Ook wordt nog steeds een aanzienlijk deel van de afgedankte apparatuur en verlichting gewoonweg bij het straatvuil gezet of in de grijze vuilcontainer gegooid, wat het risico op zwerfafval vergroot.

Er is in principe een uitstekend functionerend inzamelsysteem voor e-waste, echter de pijplijn wordt aan de voorkant nog onvoldoende gevuld door de consument die apparaten vervangt.

De absolute hoeveelheid gemeten en ingezamelde hoeveelheid Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (AEEA) is in 2018 weliswaar met meer dan 8 procent toegenomen (14.000 ton ten opzichte van 2017), maar houdt de hoeveelheid nieuw in de handel gebrachte elektrische en elektronische apparaten (EEA) niet bij. Deze kent een grotere toename, namelijk 10 procent, ofwel meer dan 35.000 ton.

Op 14 oktober gaat de Nationale Recycle Week van start. Gedurende deze week vragen verschillende partijen betrokken bij e-waste inzameling en recycling in Nederland extra aandacht voor de problematiek, elk vanuit de eigen specifieke rol.

Deelnemers aan het initiatief zijn RND, NVRD, Rijkswaterstaat, Stichting RTA, Techniek Nederland, Thuiswinkel.org, Stichting FIAR CE (TV en Audio), ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, SMR, SVEG, Stichting Witgoed, WEEENL , uitvoeringsorganisatie Wecycle en Stichting ZRN.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Frans

Hier moet ik toch op reageren. het klopt dat iemand een oud apparaat kan inleveren bij aanschaf van een nieuw. Echter hier gaat het vaak mis. Als het oude apparaat nog prima werkt, gaat dat op zolder, onder het motto: Daar maak ik nog wel iemand blij mee want er is vast wel iemand die daar tevreden mee is. Een tweede probleem is: Stel iemand koopt een nieuwe versterker. Dan is het niet mogelijk om als voorbeeld een oude TV mee te geven. Aangezien veel apparatuur niet fatsoenlijk in een auto past, of na veel sjouwen. Blijft dat in een hoek of op zolder staan. De oplossing is erg simpel. Zorg dat bij aankoop van een apparaat ALLE oude apparatuur kan worden meegegeven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond