Deel dit artikel
-

Zes Nederlandstalige YouTube kanalen hebben meer dan half miljoen abonnees

Zes Nederlandstalige YouTube-kanalen hebben meer dan een half miljoen abonnees. Koplopers zijn EnzoKnol en StukTV, die beide filmpjes bieden met belevenissen van de makers. Dat blijkt uit een overzicht van het Commissariaat voor de Media.

Twee op de drie Nederlanders kijkt ten minste een keer per maand naar YouTube video’s (pdf). Wie jongeren wil bereiken, kan YouTube als platform gebruiken om dicht bij deze doelgroep te komen.

YouTube-kanalen zijn echte jongerendomeinen. Volwassenen spelen hier geen rol en weten vaak niet eens van het bestaan van deze kanalen, simpelweg omdat ze op een andere manier tv-kijken.

Voor de reclame-industrie is dat erg aantrekkelijk: commerciële boodschappen die op lineaire televisie niet mogen worden uitgezonden, kunnen deze doelgroep via YouTube-kanalen direct en indirect bereiken.

Een voorbeeld van zo’n succesverhaal is volgens het commissariaat een inzamelingsactie van Giro 555. Normaliter wordt bij een inzamelingsactie met name gebruikgemaakt van kranten,  tijdschriften, radio en televisie. In het voorjaar van 2015 richtte Giro 555 zich ook tot de YouTube-gemeenschap voor steun aan het rampgebied in Nepal. Bekende en onbekende vloggers hebben zich massaal ingezet; filmpjes werden geüpload naar een speciaal opgezet platform, waarbij voor elke duizend impressies een euro zou worden overgemaakt. Het bereik van de campagne werd daarmee vergroot.

Van de twintig Nederlandse kanalen die in 2015 in de top staan, waren vier nog niet actief in 2013. Deze kanalen zijn in korte tijd extreem snel gegroeid. Bij de kanalen die in 2013 al actief waren, valt op dat verdubbeling van het aantal abonnees meer regel dan uitzondering is.

De grootste procentuele groei is te zien bij twee gamekanalen: GameMeneer en Fifalosophy, nummers 9 en 20. Het kanaal met de minst snelle stijging van het aantal abonnees is BanjoMovies, nummer 11.

Steeds vaker wordt de zelfstandige kanaalaanbieder vertegenwoordigd door een zogenoemd multichannelnetwerk (MCN). Die zorgen voor een groter bereik van kanalen, meer commerciële inkomsten uit bijvoorbeeld product placement of merchandising, ondersteuning van de videoproducties en samenwerking tussen kanalen.

Grote Nederlandse kanalen, zoals StukTV en Beautygloss, worden vertegenwoordigd door Social1nfluencers, onderdeel van Sanoma/SBS. Een andere bekende MCN is Divimove, een Europees netwerk met meer dan 1.600 creators en inmiddels voor 51 procent in handen van RTL-dochter FremantleMedia. Een van hen is Enzo Knol, op dit moment de populairste vlogger (video-logger) van Nederland.

Wanneer alleen gekeken wordt naar kanalen afkomstig uit Nederland, zonder de Nederlandse taal, valt op dat de Top 20 wordt gedomineerd door muziek. Nederland kent vele dj’s die wereldwijd succes hebben. Daarnaast leent muziek zich er goed voor om een internationaal publiek te bedienen. De Nederlandse dj Hardwell heeft bijvoorbeeld 2,6 miljoen abonnees en opgeteld 410 miljoen impressies.

Deel dit bericht

18 Reacties

niels moerings

En waar staat kwebbelkop met zijn bijna 2 miljoen abbonees en afrojack

LOL

kwebbelkop is engels

lars

waarom staat Yarasky er niet in hij heeft :259 duizend abbonees

ivar verboom

kwebbelkop en jelly zijn afkomstig uit nederland dus ik snap niet waarom deze er niet in staan.

Timo

Waar is kazooie94?

kelly

waar is topnotchNL

Arjen Kramer

En binnenkort kunnen de Nederlandse kanalen nog meer gaan bereiken. Youtube heeft namelijk onlangs aangekondigd dat ze titels en omschrijvingen van video’s willen gaan vertalen zodat deze ook vindbaar worden voor het publiek buiten het land van publicatie. Lees hier meer :

http://www.easytranslation.nl/youtube-video-vertalen/

Arjen Kramer

Al zie ik dat jullie zelf daar ook een artikel over hebben geplaatst..

http://www.emerce.nl/achtergrond/youtube-komt-vertaal-opties

jackie witte

dit is echt super handig voor een spreekbeurt

vincent

waar zijn ItsJerryAndHarry?

Lennard

Kwebbelkop is nederlandse youtuber maar spreekt engels voor zn kijkers

Lennard

Staat “nederlandstalige” youtubers nerd kwebbelkop praat toch engels

Nana

Alleen erg jammer dat nieuwe kleine YouTube kanalen moeite hebben om te groeien zonder hulp van mcn.

Naar mijn mening is namelijk bijvoorbeeld een kanaal als janice teeveegames erg goed bezig maar is het krijgen van abonnees erg lastig zonder samenwerking van ‘grote’ kanalen.

Ik denk dat als kleine en/of nieuwe kanalen meer of betere mogelijkheden krijgen op kijkers er nog veel meer top kanalen in Nederland kunnen bijkomen. De top 20 wordt momenteel door samenwerkingen groot gehouden en als nieuweling is het lastig zonder samenwerkingen er tussen te komen.

RK

Hoort Ponkers met ruim 315 duizend abonnees niet in deze lijst te staan?

Jeffrey

Waar is Gio ( gameplayworldxl) met 455.000 abbonees
En waar is TIES (tiesgames) met 420.000 abbonees

Waar is doemaargamen / Dutchtuber

IDIDWHATNOW

Ontzettend trots dat ik zojuist het 3e en laatste deel van mijn Holiday Vlog heb kunnen uploaden. Ben ontzettend benieuwd naar wat jullie er van vinden. Zou feedback ontzettend waarderen!
https://youtu.be/Xll1RFNVpGY

Love Dutchtuber

WAAR IS DUTCHTUBER????

Floris

Fifalosophy is het coolste

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond