Deel dit artikel
-

Zestien miljoen voor Nederlandse AI/ML-start-up

Het Nederlandse AI/ML-bedrijf SeMI Technologies haalt zestien miljoen dollar op in een Series A-ronde. De onderneming komt voort uit ING Lab en breekt nu al internationaal door.

De geldschieters in deze ronde zijn New Enterprise Associates (NEA) en Cortical Ventures. In de seedronde deden onder meer Zetta Venture Partners en ING Ventures mee, wat 1,6 miljoen dollar opleverde.

Voor zover bekend is dat de grootste A-ronde in een AI/ML-bedrijf met hoofdkantoor in Nederland.

SeMI Technologies levert databasesoftware die is gebouwd op open source vector search technologie. De software heet Weaviate en wordt bij bijvoorbeeld verzekeraars, media of cyberbeveiliging gebruikt om grote datasets doorzoekbaar te maken, on premise of in een managed SaaS-omgeving. Weaviate is in zekere zin te vergelijken met Elastic, ook databasesearch, en werkt bijvoorbeeld naast een cloudbedrijf als Snowflake.

Aan de basis van het bedrijf staan Bob van Luijt, Etienne Dilocker en Micha Verhagen. Zij richtten het in 2019 op.

Van Luijt legt uit: “Voordat wij de data opslaan, gaat het eerst door machinelearning. De data wordt niet ruw opgeslagen, maar een representatie daarvan. Onze software werkt op API-niveau. Je moet het zo zien. Het databaselandschap is door twee eerdere fases gegaan. De eerste werd met SQL gedomineerd door partijen als Microsoft en Oracle. De tweede met NoSQL door onder meer MongoDB. De derde golf dient zich nu aan en die is AI-first.”

Machine learning kan overweg met tekst, maar evengoed met afbeeldingen, audio en video. “Er zijn zelfs partijen die ons gebruiken voor onderzoek aan het menselijk genoom.”

Weaviate is open source en gratis te downloaden. Eind vorige week ging de downloadteller over de 750.000. Elke maand stijgt het aantal downloads met gemiddeld dertig procent. Een deel daarvan wordt gebruiker en daar weer een deel van wil betalen voor licenties of managed hosting.

“Je ziet dat er in de bestuurskamers een omslag plaatsvindt. De nieuwe generatie directeuren luistert echt naar wat hun developers nodig hebben om bedrijfsdoelstellingen te halen. Bedrijven als Booking.com, bunq en ING zijn echt voorbeelden op dit punt.”

De miljoeneninvestering wordt gebruikt om nieuwe softwareschrijvers aan te stellen, internationaal communitymanagers en mensen die kunnen helpen een product te maken van de software.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond