Deel dit artikel
-

‘Zet digitalisering zorg door in nieuwe kabinetsperiode’

In de volgende kabinetsperiode kunnen grote stappen worden gezet met de digitalisering van de zorg. Daarmee wordt de zorgvraag beperkt en stijgen de kosten van de zorg minder hard. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op de discussienota ‘Zorg voor de toekomst’ van het kabinet.

Een groot deel van de gezondheidsvragen kan bijvoorbeeld met een ‘medische Siri’ online worden afgedaan zonder tussenkomst van een arts. Thuisbezorging van medicijnen kan tot de landelijke praktijk worden gemaakt. En als gevolg van de coronacrisis heeft beeldbellen al een grote vlucht genomen. Dat kan verder worden uitgebouwd, aldus de ondernemersorganisaties.

Er wordt in de discussienota volgens de beide organisaties te weinig stilgestaan bij het belang van goede zorg voor het goed functioneren van de samenleving, arbeidsmarkt en economie. De zorg moet er primair op zijn gericht om mensen zoveel mogelijk in staat te stellen deel te nemen aan de samenleving en productief te zijn. Demografische ontwikkelingen als de vergrijzing zorgen ervoor dat de beroepsbevolking afneemt.

De zorg is zeer arbeidsintensief is. Dat kan veranderen door digitalisering. Die zal ertoe leiden dat de hoofdtaken van een nachtverpleegkundige, apotheker, huisarts of specialist ingrijpend veranderen. Het is volgens de ondernemersorganisaties belangrijk dat zorgprofessionals in hun opleidingen daar beter op worden voorbereid.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond