Deel dit artikel
-

Zeven miljoen Nederlanders gebruiken regionale nieuwsapps

Meer dan de helft van de Nederlanders gebruikt naast een landelijke nieuwsapp ook een regionale. Vooral buiten de Randstad doet deze categorie apps het erg goed.

“Regionale nieuwsapps doen het heel erg goed, zowel qua gebruik als waardering. Met name in Friesland, Limburg en Zeeland is hun bekendheid groot.” Zeven miljoen van de elf miljoen Nederlanders die nieuwsapps gebruiken, gebruiken apps van een regionale nieuwsleveranciers.

Dat beeld komt naar voren in de nieuwe Nationale Nieuwsapp Monitor (PDF), uitgevoerd in opdracht van ontwikkelaar Pinch. Het onderzoek is gehouden ruim zevenduizend respondenten. Zij zijn gevraagd naar gebruik van en ervaring met 75 nieuwsapps, waarvan 19 landelijke nieuwsapps, 31 regionale en 25 digitale krantenreplica’s.

Het blijkt dat het niet uitmaakt of iemand in een zeer stedelijk gebied woont of ver daar buiten. In beide gevallen heeft meer dan tachtig procent landelijke nieuwsapps en tot pakweg de helft regionale nieuwsapps.

De regionale apps staan echter wel altijd gepositioneerd onder NOS.nl en NU.nl. Behalve in Groningen.

Qua gebruik leggen alle media het af tegen nieuwsapps.

Meer dan zeventig procent van de respondenten geeft aan enkel gratis apps te gebruiken.

Onafhankelijk media-onderzoeker Piet Bakker zegt in een persbericht als toelichting: “Normaliter lopen websites en apps door elkaar heen als ze worden onderzocht, nu worden apps voor het eerst apart gemeten. Dit onderzoek is dus een hele welkome aanvulling. Zodra dit onderzoek vaker wordt gedaan, gaan we trends en veranderingen signaleren.”

Pinch-directeur Tim Klein Haneveld: “Twee derde vindt de apps goed en gebruiksvriendelijk. Maar de rest dus niet. Er is veel ruimte voor verbetering: twintig procent geeft zelfs een 5 of lager.”

Foto: flip diehoo (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond