Deel dit artikel
-

Zeventig procent online reclame naar Facebook en Google

Zeventig procent van de online reclamebudgetten wereldwijd gaat naar twee partijen: Facebook en Google. De reclamemarkt is een ongereguleerde duopolie geworden waar enkel de kruimeltjes nog toevallen aan lokale partijen en techspelers die niet zijn opgewassen tegen de twee reuzen.

Een nieuw rapport van WARC Data, gebaseerd op internationaal beschikbare bronnen, laat zien dat de helft van al het reclamegeld tegenwoordig aan online reclame wordt uitgegeven. Het aandeel dat Facebook en Google daarin hebben is enorm groot: zeventig procent, of: 35 procent van elke reclame-euro.

Online bestedingen groeien sinds 2015 zeven keer sneller dan de uitgaven bij andere, niet-digitale media.

Het is op zich niet verrassend dat de techpartijen zo groot zijn. Dat vertellen ze zelf ieder kwartaal al bij de financiële rapportages. Die cijfers stijgen met dubbele cijfers, terwijl andere mediabedrijven met hangen en wurgen enkelcijferige groeicijfers rapporteren.

Een van de onderscheidene factoren tussen het duopolie en de meeste andere mediabedrijven is het feit dat Facebook en Google de hele dag worden gebruikt én dat de gebruikers constant zijn ingelogd. Ze hebben eindeloze hopen first party data. De apps Facebook, Whatsapp, Instagram vertellen constant wie wat waar doet en met welk doel. Het pallet van Google is nog gevarieerder. Android, YouTube, Search, Chrome, Play Store, Maps en Gmail hebben elk dagelijks ene miljard gebruikers. Vrijwel al die mensen gingen akkoord met het over en deel delen van hun gedragingen tussen die diensten, wat steeds betere profielen geeft.

De onderzoekers spreken wel verwachtingen uit voor 2020, maar die zijn niet serieus te nemen. Televisie wordt dit jaar namelijk een groei van 2,5 procent toegedicht, maar dat valt in het water als de Olympische Spelen in Tokyo en het EK voetbal voor mannen niet doorgaan door het coronavirus.

Foto: -ink (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond