Deel dit artikel
-

Ziekenhuizen falen nog steeds op digitale toegankelijkheid

Bijna alle ziekenhuizen in Nederland zijn niet goed digitaal toegankelijk voor mensen met een beperking. Miljoenen mensen hebben hierdoor last met informatie zoeken of afspraken maken.

Bovendien zijn ze in overtreding van een regels die al jaren geleden zijn ingevoerd op basis van Europese besluitvorming, de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

Kennelijk is er in vijf jaar weinig veranderd op het gebied van digitale toegankelijkheid bij – nota bene – ziekenhuizen. In 2018 onderzocht een specialistisch bureau de stand van zaken en constateerde dat het niet goed ging. Vandaag publiceert Cardan Technobility de resultaten van een vergelijkbaar onderzoek.

De onderzoekers hebben de websites getoetst aan de internationale richtlijnen voor toegankelijkheid. Zij onderzochten 29 criteria voor de toegankelijkheid van mensen met een visuele, auditieve, cognitieve of fysieke beperking. Bijvoorbeeld of er ondertitels staan bij video’s voor slechthorenden, of teksten en koppen duidelijk leesbaar en goed zichtbaar zijn en of de navigatie om een afspraak te maken wel klopt.

Van de tachtig onderzochte ziekenhuissites is geen enkele volledig toegankelijk. Sterker nog, 47 van de sites voldoen niet eens aan de helft of meer van die criteria. Slechts één website van een ziekenhuis bleek uitsluitend voor auditief beperkten toegankelijk.

De overheid handhaaft niet op het niet voldaan aan de designrichtlijnen.

Foto: Nick Johnson (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond