Deel dit artikel
-

Zoeken op de tablet: Type Less, get More

Google krijgt eindelijk eens concurrentie. Niet dat ontwikkelaar Blekko meent de grote reus uit Californië te kunnen verslaan, maar op de tablet moet Izik een begrip worden. Sinds vrijdag is die zoekmotor ook als app beschikbaar.

Izik, een verwijzing naar Isaac Newton, is speciaal ontwikkeld voor tablets. De zoekmachine is ‘taak georiënteerd’. Dat wil zeggen dat met de vingers de zoekresultaten beter doorzocht kunnen worden. Bovendien zijn die beter gerangschikt naar onderwerp. Wie bijvoorbeeld Amsterdam intikt krijgt als categorieën foto’s, reizen en hotels te zien. Izik lijkt echter nog niet geoptimaliseerd voor de Nederlandse taal.

Het bedrijf zegt dat Google geen onderscheid maakt tussen zoekresultaten voor desktop en tablets. Zo probeert Blekko ook irrelevante informatie beter te verbergen, zodat gebruikers niet-bruikbare informatie minder vaak hoeven weg te klikken. ‘Type Less, get More’ luidt dan ook het motto van de startup.

Blekko is al een jaar of vijf bezig, maar de zoekmachine ging pas eind 2010 live. Maandelijks trekt Izik twaalf miljoen bezoekers. Het Californische bedrijf heeft vijftig miljoen dollar opgehaald, onder meer van acteur  Ashton Kutcher en Russische zoekgigant Yandex.

Op een eigen app moest niettemin lang gewacht worden, maar vrijdag bracht Blekko zijn eerste versies voor iOS en Google uit.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond