Deel dit artikel
-

Zoeken op buurtniveau met Feeder

Nederlands nieuws zoeken op basis van een postcode en zoekterm. Dat is sinds gisteren mogelijk met een nieuwe functie van zoekmachine Feeder. De zoekmachine wil zo nieuws en berichten op buurtniveau vindbaar maken. Vooralsnog maakt de zoekmachine voor het 'zoeken in de buurt' alleen gebruik van de berichten van Buurtenonline.nl. “Maar we willen zo snel mogelijk nieuwe partijen toevoegen,” vertelt oprichter Karel Kolb van Feeder.

Op dit moment zijn dagelijks zo’n 100.000 buurtberichten doorzoekbaar op Feeder, het aantal berichtjes dat buurtbewoners hebben geplaatst op Buurtenonline. Met de uitbreiding van nieuwsaanbieders moet dit aantal groeien. Nieuws is overigens een breed begrip, blijkt uit de woorden van Kolb. De berichten van buurtenonline zijn het best te vergelijken met berichtjes die mensen ophangen in een supermarkt.

Feeder.nl bestaat sinds februari 2005. De zoekmachine begon met het doorzoekbaar maken van Nederlandse nieuws en nieuwsbronnen die gebruik maken van RSS, en wordt daarom ook wel een RSS-zoekmachine genoemd. In totaal zijn zo’n 1200 nieuwssites en weblogs doorzoekbaar via Feeder, vertelt Kolb.

De zoekmachine trekt per maand gemiddeld 5000 unieke bezoekers. Niet een heel hoog aantal, geeft Kolb toe, maar wel interessant genoeg voor sommige adverteerders. “We zoeken vooral naar RSS-gerelateerde adverteerders. Bijvoorbeeld een aanbieder van een RSS-reader.” Het aantal bezoekers dat klikt op advertenties is relatief hoog volgens Kolb. “Ik heb nu een adverteerder met een click through percentage van tussen de vijf en tien procent.”

Met de mogelijkheid om te zoeken op buurtniveau, kan het ook interessant zijn voor lokale bedrijfjes om te adverteren, meent Kolb. Op basis van postcode kun je zo adverteerders koppelen aan zoekopdrachten. “Met deze zoekdienst willen we een nieuwe groep adverteerders aanspreken. Je zou zelfs kunnen denken aan de buurtslager.”

Naast de introductie van het ‘buurtzoeken’ is gisteren ook een andere lokale zoekfunctie aan Feeder toegevoegd. Via het tabblad ‘2e hands’ is het mogelijk om op basis van postcode te zoeken naar door particulieren aangeboden diensten en producten. Op dit moment zijn de 65.000 advertenties van online handelsplaats Kapaza! Nederland aan de zoekmachine gekoppeld.

Deel dit bericht

3 Reacties

Gert Meijboom

Het lokale nieuws is hot! Jammer dat Feeder geen gebruik maakt van andere feeds dan die van buurtonline.nl. Er zijn honderden nieuwssites van bewoners, raadsleden, burgemeesters, politie en brandweer, gezondheidsinstellingen, lokale helden, enzovoorts. Gelukkig zijn die wel te vinden via http://www.nieuwsvoormij.nl dat met de nieuws100-serie juist deze bronnen toegankelijk maakt.Niet om Feeder te pesten, maar http://www.nieuwsvoormij.nl komt binnenkort met een eigen zoekmachine dat al het lokale en regionale nieuws vindbaar maakt.

Karel Kolb Feeder

Gert, dat ziet er interessant uit zeg. Ik zou graag eens met je praten. Hoe dan ook, veel succes met de zoekmachine!

Wilbert

Pfff wat een ongeneerde reclame van Meijboom. En roepen over iets dat nog niet klaar is. Eerst zien….. Maar links- of rechtsom, ik denk dat local search absoluut toekomst heeft, dus ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond