Deel dit artikel
-

Zoekgedrag verkiezingen: Nederlanders googelen het meest op oorlogsthema’s

Onderwerpen rond het thema ‘internationale betrekkingen’ zijn een maand voor de verkiezingen het meest gegoogeld in combinatie met politieke partijen. Dit blijkt uit een analyse van openbare Google-data door performance marketingbureau PaperDigits. Voorafgaand aan de verkiezingen in 2021 werd het thema ‘onderwijs en studie’ het meest gezocht.

In totaal is er in oktober 43.900 keer gezocht naar onderwerpen rond het thema internationale betrekkingen in combinatie met politieke partijen. Het meest is gezocht op ‘pvv rusland’ binnen dit thema. Dit wordt gevolgd door ‘fvd israel’ en op de derde plaats staat ‘groenlinks israel’. De voornaamste zoekwoorden waren Israël, Palestina, Rusland en Oekraïne, in combinatie met politieke partijen.

Op de tweede plaats is door Nederlanders het meest naar het thema ‘migratie en immigratie’ gezocht in combinatie met politieke partijen. Hier is afgelopen maand 28.100 keer op gezocht. De combinaties die het meest gebruikt zijn, zijn respectievelijk ‘nsc migratie’, ‘bbb immigratie’ en ‘bbb migratie’. Binnen dit thema is voornamelijk gezocht op woorden zoals: migratie, immigratie en asielbeleid.

Het thema waar op de derde plaats het meest naar is gezocht, is ‘energie en milieu’. Op dit thema is 18.600 keer gezocht in oktober. Bovenaan staat de combinatie ‘bbb salderingsregeling’, gevolgd door ‘d66 kernenergie’ en op de derde plaats ‘volt kernenergie’. Binnen dit thema is veel gezocht op woorden zoals: kernenergie, zonnepanelen en salderingsregeling.

In de analyse is ook een vergelijking getrokken met de maand voorafgaand aan de vorige Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. In de aanloop naar deze verkiezingen werd het meest gezocht naar respectievelijk onderwijs en studie, migratie en integratie en energie en milieu.

Onderwijs: Nederlanders zochten met name op woorden zoals: basisbeurs, onderwijs, leenstelsel en opleiding in combinatie met politieke partijen. Hier is in februari 2021 53.300 keer op gezocht.

Migratie en integratie: Het meest werd gezocht op woorden zoals: immigratie, vluchtelingen en asielbeleid in combinatie met politieke partijen. Hier is in februari 2021 27.500 keer op gezocht.

Energie en milieu: Hierbij werd voornamelijk gezocht op: kernenergie in combinatie met politieke partijen. Hier is in februari 2021 26.900 keer op gezocht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond