Deel dit artikel
-

Zoekmachine Kobala ook op Emerce-site

Sinds vorige week kunnen bezoekers van de Emerce-site gebruikmaken van de zoekmachine Kobala. Meest populaire zoekopdrachten zijn voorlopig "reclame", "marketing" en "KPN". De Kobala zoekmachine op de Emerce-site ontvangt nu al ruim 750 zoekopdrachten per dag.

Kobala behoort net als Google tot de tweede generatie zoektechnologie. Die draait om het linkpopulariteits-algoritme, dat is gebaseerd op de mate waarin en de wijze waarop pagina's naar elkaar verwijzen. WiseGuys , de ontwikkelaars van Kobala, werkt dagelijks aan de machine, die bestaat uit spider-, search- en indexeeralgoritmes.

Toine Verheul, directeur Sales en Marketing van WiseGuys, vindt de grote internationale zoekdiensten waaronder Google, Fast en Wisenut "niet zo fijnmazig waar het gaat om het ontsluiten van lokale websites". Hij wijst er op dat Google zijn index opbouwt vanuit Californië. Verheul: "Het is echter ondoenlijk om het wereldwijde web uitputtend te indexeren en de actualiteit te waarborgen."

Voor Emerce indexeert Kobala een aantal keer per dag duizenden documenten. "Dit resulteert in een omvangrijke en actuele zoekdienst toegesneden op de webcontent van Emerce", aldus Verheul. De Kobala webspider werkt 24 uur per dag, zeven dagen per week, het gehele jaar door. Een zelflerend algoritme zorgt ervoor dat webpagina's die niet veranderen minder vaak worden opgehaald dan pagina's die geregeld aangepast worden, zo legt Verheul uit. Dit "verse archief" van het Nederlandse web is uitgangspunt voor de Kobala-zoekdiensten.

De Kobala zoekmachine op de Emerce-site ontvangt nu al ruim 750 zoekopdrachten per dag. Populairste zoekopdrachtten zijn "reclame", "marketing" en "KPN". Andere bedrijven waar veel naar wordt gezocht zijn 'MaxFoodmarket" en "Amazon". WiseGuys verkocht de techniek van Kobala eerder aan onder meer O2, Track en Vizzavi. Ook vult het spiderplatform van Kobala de database van Ilse.

Deel dit bericht

8 Reacties

J. Wammes

Als fanatiek Emerce-bezoeker ben ik hier bijzonder blij mee. De vorige zoekfunctie op Emerce blonk nou niet bepaald uit, maar deze werkt prima. Wereld van verschil! De zoekmachine Kobala kan sowieso mijn goedkeuring wegdragen: helder, geen banners, uitzonderlijk snel en uitstekende resultaten.

Gosse AdB

Sinds enige tijd is de zoekfunctie op Emerce vervangen door Kobala. Of dit een verbetering is, vraag ik mij af. Citaat:Toine Verheul, directeur Sales en Marketing van WiseGuys, vindt de grote internationale zoekdiensten waaronder Google, Fast en Wisenut "niet zo fijnmazig waar het gaat om het ontsluiten van lokale websites". Grappig is dat zoeken met Google.nl naar de woorden "gosse" + "emerce" vijftien reacties van mij vindt op Emerce.nl. Via de Emerce Kobala zoekfunctie worden met "gosse" slechts twee reacties gevonden. Ik ben benieuwd wat Toine met "fijnmazig" bedoelt. De oude zoekmachine vond ook vijftien reacties. Voorlopig vind ik Kobala niet echt een verbetering.

Raymond Veenhuis

Mooie search engine. Ben zelf ook erg te spreken over Kobala.nl hoewel Google nog steeds mijn favoriet is. Ik snap de kritiek van Gosse niet. Ik heb dezelfde zoekopdracht gegeven en krijg van de Kobala/Emerce zoeker 23 resultaten terug van Gosse. Ik heb de resultaten zitten lezen en zag dat Gosse er ongeveer zijn beroep van heeft gemaakt om negatief te zijn. Op zich niet erg, als het dan ook maar gefundeerde kritiek is. Ik ben in ieder geval blij met de zoeker en wens Emerce alvast een prettige kerst.

Gosse AdB

Vreemd, woensdagmorgen kreeg ik maar twee reacties als resultaat met Kobala en nu inderdaad 23 stuks. Ik zocht namelijk het artikel over AutoByTel dat nu wel gevonden wordt. Wellicht een technische oorzaak? De reactie van Raymond begrijp ik wel, maar het blijft vreemd. PS. Ik zie mijn reacties meer als kritisch dan als negatief. Dat is echter subjectief.

Gijs Bos

Ook ik heb een aantal tests gedaan en bij mij vond Google ook meer links binnen emerce dan Kobala. Op zich niet ontevreden over de andere zoekresultaten.

Yuri van Geest

Leuk produkt. Echter, mijn voorkeur gaat uit naar Teoma/AskJeeves, Wisenut en Kartoo. Google is ook nog steeds effectief.

slowride

Voor mij is de nieuwe zoekmachine ook echt een verbetering. Ik heb nog niet naar het verschil met Google gekeken, maar de vorige zoekmachine was echt zo slecht dat ie bijna onbruikbaar was. Deze zoekmachine is helder en is ook niet van het type dat op ieder keyword 10.000 resultaten geeft. Goede zet!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond