Deel dit artikel
-

Zoomin opent kantoren in Amerika

Zoomin.tv, Europa’s grootste YouTube-netwerk uit Amsterdam, opent kantoren in New York en Miami. Daar hoopt het nieuwe videotalenten te spotten en de lokale adverteerdersmarkt te interesseren voor de kwaliteitsproducties.

Vrijwel direct nadat Zoomin in Amerika van start ging als ‘lokaal netwerk’ met eigen kantoren steeg het met stip in de kijklijst van comScore. De Nederlandse onderneming kwam binnen op nummer acht partnerkanaal op YouTube met ruim veertien miljoen unieke kijkers.

Zoomin is al jaren een bekende verschijning in Nederland en Europa als leverancier van video op nieuwssites. Sinds twee jaar publiceert het al zijn eigen video’s op YouTube én exploiteert ook de videoproducties van derden op de videosite van Google. Inmiddels zijn dat zo’n veertienduizend kanalen met internationaal bijna een miljard views per maand.

Een eigen internationaal verkoopteam verzorgt de exploitatie van zijn eigen video’s en die van derden. Die laatste groep krijgt doorgaans zeventig procent van de reclame-inkomsten. Dat zijn opbrengsten bovenop de inkomsten die deze videomakers zelf op YouTube verdienen.

Maar Zoomin publiceert zijn video’s niet enkel op YouTube. Zo wordt ook Dailymotion gebruikt als distributiekanaal. Directeur Jan Riemens zegt in een interview met The Wrap dat de videomakers op netwerken buiten YouTube vijf keer meer verdienen dan op Googles videosite. Dat is omzet die de Nederlandse media-ondernemer aanbrengt. Voor de videoproducenten is dat een van de argumenten om niet naar een ander multi-channel network te gaan.

Vanuit New York en Miami probeert Riemens meer Amerikaanse video- en reclamemakers aan zich te binden. Miami richt zich op de Spaantalige markten, New York op de Engelstalige.

In Amerika zijn multi-channel networks in medialand een bekend verschijnsel. In Europa begint dat te komen. Naast Zoomin is RTL Group een van de actiefste spelers op dit gebied met participaties in BroadbandTV, Style Haul en Divimove.

RTL Nederland detailleert komend najaar zijn plannen met een lokaal multi-channel network.

Foto: Jeff Turner (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Tim

Gefeliciteerd Zoom.in. Een mooi staaltje ondernemers lust.

Pieter

Gefeliciteerd! Het verbaasd me trouwens dat Zoomin niet in LA gaat zitten, vooral qua content lijkt dat een zeer logische stap.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond