Zoomnet klaagt Zoom.nl aan wegens inbreuk op merk

Zoomnet.nl , de net gelanceerde vacaturesite van De Telegraaf en MatchCare, spant een kort geding aan tegen Zoom.nl . Inzet is het merk: Zoomnet adverteert met het merk Zoom, en wil daarom dat Zoom.nl daarmee stopt. De naam Zoom.nl werd echter al in mei vorig jaar geregistreerd door het bedrijf. Maandag dient het kort geding in Den Haag.
In juli van dit jaar heeft MatchCare Datacompare, net als de Telegraaf Holding voor vijftig procent eigenaar van Zoomnet, het merk Zoom vast laten leggen. Op dat moment was de domeinnaam Zoom.nl echter al vergeven. Directeur Wammes van MatchCare: "Daar zit een bouwkundig bureau achter. We hadden niet verwacht dat een dergelijk bedrijf met een vacaturesite komt."
Ook JobPilot , een andere vacaturesite en kersverse partner van Zoom.nl wordt gedaagd. Reden voor Zoomnet om ook dit bedrijf aan te klagen is het feit dat Jobpilot samenwerkt met Zoom.nl.
Zoom.nl wil tot het geding geen mededelingen over de zaak doen. Het bedrijf laat weten dat Zoomnet blijkbaar een pronleem met hen heeft, en niet andersom. Dat is begrijpelijk: Veel potentiële Zoomnet-klanten komen nu op de Zoom.nl-site terecht. Zoomnet registreerde haar domeinnaam pas op 9 augustus van dit jaar, ruim veertien maanden nadat Zoom.nl haar naam vastlegde.
Ook Zoomnet wil verder geen mededelingen doen over de zaak. Dat de bedrijven elkaar bijten, is volgens Zoom.nl toeval. Het businessplan van Zoom.nl is in eerste instantie gericht op de bouw van een shoppingportal, en Jobpilot was toevallig één van de eerste partners, zo zegt Zoom.nl.
Gisteren presenteerde Zoomnet haar plannen. Op de volle vacaturemarkt wil het bedrijf zich onderscheiden door zich ook op lager opgeleiden en mkb-ers te richten. Bedrijven kunnen vanaf 990 euro een jaarabonnement nemen op de site. Afhankelijk van het gebruik kan dat oplopen tot een kleine vierduizend euro per jaar, zegt directeur Hansbart Wijnands. Of de doelgroepen via het web te benaderen zijn, moet nog blijken. Zoomnet spreekt van het kip-ei-principe: lager opgeleiden zouden niet online een baan zoeken, omdat ze zich niet thuis voelen bij de 'HBO- en academische sites'. Zoomnet hoopt die groep wel te trekken.
De site start met 10.000 vacatures, maar gek genoeg komt geen enkele daarvan van een betalende klant. Wijnands: "We plaatsen eerst vacatures uit de gedrukte media door. Als iemand via ons reageert op een vacature, dan sturen wij een mailtje naar het desbetreffende bedrijf. Die maakt dan uit of ze met ons in zee gaan."
Op hoeveel betalende klanten Zoomnet zich richt, wil Wijnands met het oog op de concurrentie niet bekend maken. Wel heeft Zoomnet in ieder geval een groot marketingbudget: Reclame op televisie en radio gaan in ieder geval door tot het eind van het jaar, en ook daarna zullen er acties komen, aldus Wijnands.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
6 Reacties
Sascha
Ik kan niet anders dan heel hard lachen bij dit soort voorvallen. Weer een stel offline-avonturiers (Zoomnet) die de online regels niet kennen. Laten we maar heel hard "Boo" roepen met z'n allen.
Tom Verhoeve
Echt belachelijk. Ik zit dit artikel te lezen en sta echt verbaasd. Stel je voor dat ik een bouwwinkel open in een straat, genaamd Zoom, en ik werk samen met een banenwinkel (laten we die eens Jobnews noemen). Anderhalf jaar later krijg ik een nieuwe buurman, ook een banenwinkel, en die noemt zich Zoomnet. Hij adverteert ook met die naam.En – BOEM -, ik word aangeklaagd omdat ik al anderhalf jaar een soortgelijke naam gebruik en toevallig een relatie heb met een banenwinkel.Kom nou toch! Da's toch van de gekke! Ik hoop echt (ook voor de toekomst van het internet) dat Zoomnet ongelooflijk gaat verliezen, want dit is echt absurd. Ik heb er geen andere woorden voor.
Arnaud van der Vecht
Dat Zoomnet.nl haar frustratie van het heel slecht communiceren van hun domeinnaam middels hun reclamecampagne nu gaat botvieren op Zoom.nl is echt belachelijk. Zonde van al hun commercials, ze kunnen dan ook beter hun reclamebureau voor de rechtbank halen voor hun geleverde wanprestatie!
Sander Dullaart
Het gaat natuurlijk helemaal niet om de URL in deze kwestie. Het gaat om merkenrecht; de kernvraag is in welke categorieen Zoom haar merk heeft geregistreerd. Hebben die categorieen niets met arbeid of arbeidsbemiddeling oid te maken dan zullen ze het moeilijk krijgen met de Telegraaf. De schrijvers van dit artikel hadden wederom hun huiswerk beter kunnen doen door te onderzoeken HOE Zoom is geregisteerd. Dan voeg je wat toe ipv slecht te registreren en na te praten wat je verteld wordt. Als Zoomnet redelijkerwijs had kunnen weten dat er een [potentiele] concurrent achter Zoom zat hadden ze de naam Zoom natuurlijk nooit gebruikt. Dat ze het nu wel doen is op zijn minst onhandig. Maar ja ze wilden in september al 'live' met de site, en hadden pas in augustus de naam [getuige de domeinregistratiedatum], dus het was 'eerst doen dan denken' waarschijnlijk. Overigens ben ik wel vaak kritisch naar Emerce.nl, maar ben er wel vaak op te vinden. 🙂
Nick Stals
Belachelijk als zoom.nl inderdaad haar url moet inleveren. Hadden ze bij Zoomnet geen andere naam kunnen kiezen? Ik vind het een zeer zwakke actie, zeker omdat zoom.nl ook een vacature site is. Op deze manier behalen ze alleen maar negatieve publiciteit…
Eric van Bourgonje / RBG Interactive
Wanneer je op zo'n bijdehante wijze de redactie van Emerce op zijn vingers gaat tikken als Sander Dullaart meent te kunnen doen, vergewis jezelf er dan van dat je eigen feiten wel kloppen en dat je voldoende kennis in huis hebt over – in dit geval – het merkenrecht. Zoom.nl is eerste gebruiker van een naam en dat is heel erg jammer voor zoomnet.nl die ondanks de eigen registratie, nooit het gebruik van de naam door een eerdere gebruiker kunnen verbieden tenzij er opzettelijk misbruik aangetoond kan worden die doelbewust leidt tot schade bij de merkhouder. De houding van de Nederlandse rechter is in het verleden – zeker in KG – bijzonder terughoudend gebleken in dergelijke gevallen Dat zal hij hier zeker zijn nu de Telegraaf een bijzondere domheid verweten kan worden. Wie gaat er nu tonnen – en waarschijnlijker miljoenen – uitgeven aan een internetsite en campagne, terwijl je niet over de domeinnaam beschikt. Dat is toch vragen om problemen? Zoiets heeft nog nooit iemand gedaan… Dit is een grap van groot formaat Let op; de rechter zal beschaafd glimlachen de heren en dames van Zoomnet een aantal gerichte argumenten toewerpen en ze met lege handen naar huis sturen…Tja hadden jullie nu maar fl 1000? fl 10.000 (max) uitgegeven voor de betreffende naam.