Deel dit artikel
-

Zoom-vermoeidheid slaat toe

Het intensieve gebruik van videovergadersystemen leidt tot vermoeidheid en zelfs uitputting in Duitsland, een echte kantoornatie. Zoom-vermoeidheid wordt het fenomeen al genoemd, naar de software die in 2020 in korte tijd zeer populair werd.

In de Duitse economie werken ongeveer 14,8 miljoen mensen in kantoren. Een op de twee mensen deed in 2018 minstens af en toe thuis werk. Nu, vanwege corona, is het aandeel aanzienlijk gestegen.

Dr. Jutta Rump, hoogleraar aan de Universiteit van Economie en Samenleving in Ludwigshafen en directeur van het Instituut voor Werkgelegenheid, heeft een enquête gehouden waarop totaal ongeveer 400 werkgevers, werknemers, managers en ondernemingsraden hebben gereageerd.

Bij 60 procent van de respondenten is online vermoeidheid merkbaar. Bij 15 procent is het constant aanwezig, zegt 77 procent soms en bij 8 procent zo nu en dan. De belangrijkste klacht is dat de concentratie afneemt.

De deelnemers aan de vergadering hebben geen kans om te ademen, zegt Rump tegen de nieuwsdienst van Heise. Er zijn geen pauzes tijdens en tussen virtuele vergaderingen.

Bedrijven moeten standaarden formuleren voor virtuele vergaderingen, adviseert Rump.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond