Deel dit artikel
-

Zorgkaartnederland.nl moet beledigingen aan arts verwijderen

De site Zorgkaartnederland.nl is veroordeeld tot het betalen van schade aan een arts wegens beledigingen die daar door een lezer waren geplaatst.

De Patiëntenfederatie vertegenwoordigt verschillende patiëntenorganisaties en exploiteert onder de naam ZorgkaartNederland een site waar patiënten kunnen zoeken naar een zorgverlener. Van de zorgverleners die op de website staan, zijn naam, geslacht, specialisme en werkgever vermeld.

In de zomer van 2018 is een negatieve waardering over een arts geplaatst op ZorgkaartNederland. In de vrije toelichting stond: ‘Vreselijke dokter. Laat beslissingen niet aan de patiënt over. Beledigend, en onjuiste zorg geleverd, oftewel geen zorg geleverd. Buiten het boekje gegaan omtrent haar eigen mening, totaal geen respect gehad voor onze mening en beslissing.’

ZorgkaartNederland wilde de opmerkingen niet verwijderen, waarna de arts naar de rechter stapte.

De rechter concludeert dat de site zich niet houdt aan haar opgestelde gedragscode om te voorkomen dat ongefundeerde en beschadigende (onrechtmatige) waarderingen worden geplaatst.

De rechter oordeelt: ‘Het niet naleven van de gedragscode maakt ook de gegeven reactiemogelijkheid van de zorgverlener illusoir. De omstandigheid dat enkel gereageerd kan worden op een anonieme waardering beperkt de zorgverlener al aanzienlijk in zijn mogelijkheden adequaat te reageren. Wanneer een waardering daarnaast alleen uit niet onderbouwde kwalificaties en beschuldigingen bestaat is een zinnige reactie (anders dan dat de zorgverlener zich niet herkent in het gegeven beeld) niet mogelijk.’

Niet alleen moet de site de opmerkingen verwijderen, ook is schade toegekend, al moet die nog nader worden vastgesteld.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond