Deel dit artikel
-

Zuckerberg: Facebook wordt metaverse

Facebook moet de komende vijf jaar een metaverse worden, een collectief gedeelde virtuele ruimte, zoals  Neal Stephenson deze voor zich zag in zijn sciencefictionroman Snow Crash uit 1992. Tegen The Verge zegt topman Mark Zuckerberg dat mensen niet in kleine lichtgevende rechthoeken moeten leven, waarmee hij smartphones bedoelt. ‘Dat is niet echt hoe mensen zijn gemaakt om te communiceren’.

Een metaverse is een online wereld waar mensen kunnen gamen, werken en communiceren in een virtuele omgeving, veelal met behulp van VR-headsets.

Bij online vergaderingen kijken we naar een raster van gezichten op een scherm. Maar je collega’s op werk zouden eigenlijk als een hologram op je bank moeten zitten, waarbij het voelt alsof we op dezelfde plek zijn, zelfs als we honderden kilometers uit elkaar zijn.

Je moet volgens Zuckerberg in 3D als het ware in een concert kunnen springen. En zo’n concert ook echt beleven.

Zuckerberg heeft de plannen voor een metaverse onlangs aan zijn personeel toegelicht. Veel ervan lijkt geïnspireerd door frustraties die Zuckerberg ervoer tijden online werkvergaderingen, ‘waarbij ik het soms moeilijk vind om me te herinneren in welke vergadering iemand iets zei omdat ze in je gedachten allemaal samenvloeien. De interacties die we in de toekomst hebben zullen een stuk rijker zijn, ze zullen echt aanvoelen.’

Toch is het Facebook tot nu toe niet gelukt om een dergelijke omgeving te creëren. Het bedrijf telde alweer vele jaren geleden 2 miljard dollar neer voor Oculus, de fabrikant van VR headsets, maar het is nog altijd een niche. Het platform Facebook Horizon waarmee je via Oculus-headsets virtuele avatars kunt ontmoeten heeft sinds de lancering in 2019 een beperkt bereik.

Zuckerberg gaf toe dat de huidige VR-headsets ‘een beetje onhandig’ waren en verbeterd moeten worden.

The Verge wijst er fijntjes op dat Facebook bij de realisatie van de plannen tegen beperkingen kan oplopen. Er lijkt in de VS wetgeving aan te komen waardoor Facebook veel moeilijker startups of technologie van derden kan kopen.

Zuckerberg benadrukt dat Facebook niet het enige bedrijf is met dergelijke ambities. ‘Er is een XR-consortium waar we in zitten met Microsoft en een aantal andere bedrijven die hier ook aan werken.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond