Deel dit artikel
-

Zuckerberg: Instagram gaat volledig op de schop

Voor de meeste Instagram-gebruikers had Mark Zuckerberg gisteren tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers bepaald geen goed nieuws. Zuckerberg onthulde dat het bedrijf van plan is om de hoeveelheid Instagram-inhoud die door AI wordt aanbevolen ‘meer dan te verdubbelen’.

Volgens de CEO van Meta betreft ongeveer 15 procent van de inhoud die aan een Instagram-gebruiker op zijn of haar tijdlijn wordt getoond, aanbevelingen. Eind volgend jaar moet dit aantal oplopen tot meer dan 30 procent.

De reden is de toenemende concurrentie van TikTok. TikTok had iets meer dan 500 miljoen wereldwijde actieve gebruikers tegen het einde van 2019; in september 2021 waren dat er al 1 miljard. Dat gaat dus behoorlijk hard, en ten koste van Instagram.

Ook Facebook wordt om die reden aangepakt. Meta belooft een
verslavende eindeloze ‘scroll’ van berichten. Een algoritme voedt je met video’s, foto’s en andere berichten. De ‘oude’ Facebook blijft overigens bestaan, maar krijgt in de app een aparte tijdlijn.

Home zal nu het hoofdtabblad zijn wanneer je Facebook opent. Dat moet een ontdekkingsmachine worden voor nieuwe, onderhoudende content. Of gebruikers dat zien zitten, moet nog blijken. Meta voert de veranderingen onmiddellijk door zonder testen vooraf.

Een deel van de Instagram gebruikers heeft al kennis kunnen maken met de nieuwe formule als onderdeel van een test. Gebruikers kregen beeldvullende foto’s en video’s te zien. Dat leidde tot een klachtenregen in de appwinkels.

Beroemdheden als Kylie Jenner en Kim Kardashian hebben Instagram opgeroepen om te stoppen met proberen TikTok te zijn.

Maar Instagram-topman Adam Mosseri is niet van plan om te buigen voor de kritiek. Het draait wat hem betreft allemaal om video.

Het is vaker gebeurd dat Meta het schip heeft bijgestuurd. In 2016 was Snapchat de grootste bedreiging. Meta wachtte niet en lanceerde zijn eigen antwoord op de verdwijnende berichten, die we nu allemaal kennen als Stories, in Instagram. De operatie slaagde. Gebruikers bleven op Instagram en liepen niet massaal over. Het verschil met TikTok is dat dit Chinese bedrijf al behoorlijk wat gebruikers heeft.

Meta-aandelen zijn sinds de aankondiging meer dan 3 procent gedaald, omdat beleggers teleurgesteld lijken te zijn in de richting van het bedrijf.

Meta rapporteerde gisteren zijn eerste omzetdaling ooit. De digitale advertentiemarkt zit door de hoge inflatie aardig in het slop.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond