Deel dit artikel
-

Zuid-Korea geeft iedereen breedband

De Zuidkoreaanse regering heeft besloten iedereen in het land te voorzien van een breedbandverbinding. De kosten hiervan worden geraamd op 10,9 miljard euro. Het grootste telecombedrijf KT Corp, internetproviders en de overheid zullen de operatie betalen, de laatste door leningen beschikbaar te stellen.

Zuid-Korea heeft de afgelopen vier jaar negen miljard euro geïnvesteerd in internet en ligt ver vooruit op andere landen wanneer het gaat om breedband. Tien miljoen Zuidkoreanen hebben de beschikking over een snelle internetverbinding, wat neerkomt op ongeveer twintig procent van de bevolking. De bevolking maakt meer gebruik van internet dan dat het televisie kijkt, aldus de BBC.

Het ministerie van Informatie en Communicatie wil dat in 2005 alle Zuid-Koreanen de beschikking hebben over snel internet. "In 2005 zullen alle huishoudens in het land toegang hebben tot internet met een mimimumsnelheid van 1 megabit per seconde", aldus het ministerie in een verklaring. 13,5 miljoen internetters hebben dan een verbinding van gemiddeld 20 megabit per seconde, aldus het ministerie.

De hele operatie zal 10,9 miljard euro kosten, een bedrag dat overwegend betaald wordt door KT Corp (het grootste telecombedrijf van Zuid-Korea), de internetproviders in het land en de overheid. De Zuidkoreaanse regering stelt leningen beschikbaar ter waarde van 211 miljoen euro.

Dat Zuid-Korea inmiddels tien miljoen breedbandinternetters heeft laat zien dat het als land "een grootmacht op kennisgebied" is, aldus president Kim Dea-Jung. Hij noemt breedband "een opstap" bij het streven om zich als kenniseconomie te handhaven.

Deel dit bericht

12 Reacties

Ralph

Dat zijn nog eens initiatieven. Iedereen breedband van 1 Mbit en een groot gedeelte nog een stuk sneller. De overheid die de markt stimuleert maar de bedrijven het wel zelf laat doen. Fantastisch! Kan NL (en de rest van de wereld) nog wat van leren.

Ben

Hier kan de wereld en NL inderdaad iets van leren.De kosten van deze operatie (enkele honderden euro's per aansluiting/aangesloten personen) zullen ruimschoots opwegen tegen de economische opbrengsten zoals kennis, tijd, en downloadmogelijkheden grote bestanden (software, muziek, films e.d.).

Danny

10,9 miljard euro is natuurlijk een vreselijke hoeveelheid geld, maar in dit geval wel goed besteed. Gaan ze het terug verdienen? Weet ik niet, kans is in ieder geval groter dan bij een JSF met drie tegenorders. Kortom afbestellen dat speelgoed en geef het volk brood, spelen en breedband!

Samuel L.

That's all there is to it; I'm fucking going.

Piet

Als de Europese overheden die 120 miljard euro die ze aan UMTS licenties hebben opgehaald aan eenzelfde experiment zouden besteden, dan hebben die Koreanen geheid het nakijken.

Ed Mat

Jammer dat er nét dat stuk relevante geo-politieke kontext ontbreekt in dit stuk. Zuid-Kkorea is in de race met landen als Malaysie om "kenniscentrum van Zuid-Oost-Aziue" te worden – whaterever that may be. Daarom wordt er erg veel geld in geïnvesteerd. Oh ja breedband is toch slechts middel en niet doel; waarom meldt de redactie daar niets over?

vincent Everts

Ik ben zo geinteresseerd in Korea en waarom daar momenteel 25% van de huisgezinnen ADSL heeft versus 2% van de nederlanders (en 5% in belgie) dat ik van 22-29 met een groep van mensen naar Korea ga om uit te vinden a) waarom ze dit doen b) hoe dit tot stand gekomen is c) wat gebeurd er indien een land op broadband zit….. Het is inderdaad wel erg schraal indien we kijken wat wij in nederland doen aan beleid. In belgie zonder liberalisering is er 3x zo veel penetratie. Vincent Evertswww.vincente.nl

Ronald

Inderdaad is Maleisie zeer veel aan het investeren om ICT-centrum van Azie te worden. Onder de naam Multimedia Super Corridor (www.mdc.com.my) wordt daar redelijk wat in geinvesteerd. Niet alleen in ICT infrastructuur, maar ook Cyberlaws (de vraag is echter in hoeverre ze het toepassen) en andere infrastructuur (Nieuwe luchthaven, betere auto/trein verbindingen). Is inderdaad zonde dat dit niet in het artikel is meegenomen er is hier veel te beleven! Ronald

Dr. Jaloers

Als Pim nog geleefd zou hebben had hij het ons ook gegeven.

Vincent Everts

Ik ben 3 weken geleden naar Korea gegaan en heb echt geen idee waar dit verhaal vandaan komt. De 219 miljoen lening van de overheid klopt om de weduwe van appelscha inderdaad een aansluiting te geven. Momenteel heeft 75% van de huishoudens een adsl of cable aansluiting. 2 varianten een light versie van 2 mbit voor $20/maand en een gewone versie van 8 mbit voor $30mbit. Voor 1 euro kun je speelfims downloaden die dan 6 uur geldig blijven. Verder spelen er 2.3 miljoen mensen multiplayer games en betalen daar ook $20/maand extra voor. Voor een land met $10.000 is het een ongelofelijk succes. Er is nog veel meer over te vertellen. Zie mijn site http://www.vincente.nl Vincent Everts

Redactie Emerce/ Jasper Houtman

Beste Vincent, De bronnen voor bovenstaand verhaal zijn de BBC en Reuters. Dat de Zuidkoreaanse overheid 211 miljoen euro beschikbaar zou stellen in de vorm van leningen (en niet 219 miljoen euro) werd gemeld door Reuters. In tegenstellling tot het {bericht van de BBC; http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/2408923.stm } is het artikel van Reuters niet meer online te vinden. In een {verklaring; http://www.mic.go.kr/eng/jsp/maj/maj_100_02.jsp?dept=1&m_code=p100_0052_1&curpage=1 } van 19 november refereert het Zuidkoreaanse ministerie van Informatie en Communicatie nog wel aan de investering van 11 miljard euro (13.300 miljard won) in breedband, het spreekt in dit verband echter niet over een lening. ("The ministry said that it would invest a total of 13.3 trillion won over the next four years in order to increase the average speed of high-speed Internet from the current 3Mbps to 20Mbps.") Tegelijk meldde het ministerie dat 4 jaar na de introductie van breedband tien miljoen Zuidkoreanen er nu de beschikking over hebben. Dat komt neer op 21,3 procent van de bevolking. Redactie EmerceJasper Houtman

Martien Koster

Breedband is voor Nederland ook haalbaar, mits de tarivering hoger dan 20 euro per maand blijft. In Den Haag en Haarlem start in januari 2003 een project van samen 8000 woningen die gaan bewijzen dat het mogelijk is. Tarief per maand: 40 euro. Hiervoor krijgt men een telefoonaansluiting, een kabeltelevisieaansluiting (62 kanalen!) en een breedband internetaansluiting met een bandbreedte van 128/32 Kbit/s. De bandbreedte is tegen meerprijs uit te breiden boven 10 Mbit/s.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond