Deel dit artikel
-

Zweedse broker Avanza wil Nederlandse markt op

De één na grootste broker van Zweden, Avanza , start in het tweede kwartaal van het komend jaar met een Nederlandse site. Dan wordt het dringen geblazen, want naast enkele Nederlandse starters worden ook buitenlandse partijen als E*Trade en Comdirekt hier verwacht. Volgens Avanza-directeur Nederland Martijn Peeters loopt de Nederlandse markt nog flink achter.

Zelf vindt Peeters het wel meevallen met de drukte op de markt. In Zweden zijn volgens hem nu dertien brokers actief, op een bevolking van negen miljoen mensen. "Ik beschouw Alex in Nederland toch als belangrijkste en beste partij, maar ook zij bieden alleen orderplaatsing. Ik zie nog nergens dat dat geintegreerd wordt met bijvoorbeeld nieuwsvoorziening." Dat wil Avanza wel aanbieden, net als inschrijvingen op IPO's en vervolg-emissies en de research van duizenden aandelen wereldwijd

Dat is de belangrijkste reden dat Nederland achterloopt op de Zweedse markt. "Ook het aantal beleggers moet hier nog groeien", zegt Peeters. Daarmee kan ook het aantal brokers omhoog. Dat gebeurt ook al. In de afgelopen maanden startten ondermeer Binck en Keytrade in Nederland. "En natuurlijk bieden ook de banken brokerservices aan, maar nog niet met veel enthousiasme", aldus Peeters.

Wie er ook de Nederlandse markt mogen komen, van de genoemde partijen is Avanza de eerste met vastomlijnde Nederlandse plannen. Naast de start in Nederland, werkt het bedrijf ook aan de vestiging in Duitsland, waar de site inmiddels is geopend. Ook in Engeland is er al gestart. In Amsterdam werken er reeds zes mensen aan de start in het tweede kwartaal. Nu wordt er gewerkt aan de bouw van een pan-Europese onderneming.
De onderneming is van plan in de loop van 2001 een IPO te gaan doen, waarschijnlijk in Stockholm. Huidige aandeelhouders zijn de Noorse venture capitalist Ongsjö, de Engelse investeringsmaatschappij Catalyst, BancBoston en het management.

Deel dit bericht

5 Reacties

jobo

Peeters zegt bij Nederlandse brokers nergens integratie van orderplaatsing en nieuwsvoorziening te zien. Naar mijn idee wordt dit wel degelijk geboden door bijvoorbeeld Binck en een aantal banken. Ok, de banken zijn niet het goedkoopst wat orderafhandeling betreft, maar kunnen wel advies geven, indien gewenst. Wat gaat nu de echte meerwaarde vormen van Avanza?

Edgar

Ik ben ook sinds kort ook klant bij Binck en ik ben erg blij met deze nieuwe broker. De site vind ik geweldig en als iemand nu veel beleggersinformatie geeft, dan zijn zij het wel. Er zijn wel veel sites die nieuws en koersen leveren, maar ik ben erg onder de indruk van de research informatie die mijn nieuwe broker mij biedt.

Katja Bauer, Avanza NL

Wij hebben gezegd dat er in Nederland nog geen partij was die een volledige integratie van een informatiesite en een ordersysteem biedt. Als voorbeeld is daarbij Alex gebruikt, dat puur een ordersysteem is. Natuurlijk zijn er al online brokers op de Nederlandse markt die op hun site naast ordermogelijkheden ook informatie aanbieden (zoals nieuws). Het verschil met het aanbod van Avanza is echter dat wij de belegger de mogelijkheid bieden om de website geheel naar eigen wensen en voorkeur te personaliseren. Op dezelfde pagina waar real-time informatie staat over bijvoorbeeld de energiesector, kunnen orders Koninklijke olie worden doorgegeven, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een telecompagina aan te maken.Op onze Duitse website (www.avanzadirect.de) is goed te zien hoe de nederlandse website van Avanza eruit zal gaan zien.

Chris

Wederom vraag ik mij af waarom ook in deze discussie het "meer=beter" principe gehandhaafd blijft. Ik kan mij namelijk helemaal niet voorstellen blij te zijn met veel beleggersinformatie en research informatie van weer een expert als die geen betrekking heeft op mijn portefeuille. Telecom kan mij gestolen worden als ik in de foodsector of IT zit. Nog maar te spreken van lange termijn vs. korte termijn advies. De kracht van de online broker ligt in de personalisatie mogelijkheden zoals die door Avanza wordt aangegeven. mycnn.com is daar een goed voorbeeld van. Jij vraagt, wij draaien. De broker die daar de komende maanden het beste op inspeelt zal een verschil maken. Chris

Harm van Wijk

Ik vind het jammer dat Avanza meldt dat·'er in Nederland nog geen partij is die een volledige integratie van een informatiesite en een ordersysteem biedt’. ·‘het verschil met het aanbod van Avanza is dat wij de belegger de mogelijkheid bieden om de website geheel naar eigen wensen en voorkeur te personaliseren’ ·‘op dezelfde pagina waar real-time informatie staat orders kunnen doorgegeven’ Het kan zijn dat Binck aan de aandacht van Avanza is ontglipt. Ik nodig hen dan ook van harte uit om eens een bezoekje te brengen aan binck.nl. Ik moet hen echter dan alleen waarschuwen dat de kleuren en lettertypen op dit moment niet aangepast kunnen worden aan de wensen van de gebruiker. Indien onze gebruikers aangeven dit belangrijk te vinden dan zullen we deze functionaliteit zo snel mogelijk toevoegen.Overigens kijken wij reikhalzend uit naar het moment waarop Avanza voet op Nederlandse bodem zet. De praktijk leert dat door het toetreden van verschillende nieuwe aanbieders de markt groter wordt en de aandacht voor, in dit geval het online beleggen, verder zal toenemen. Binck heet Avanza dan ook van harte welkom. Harm van Wijk,Binck.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond