Deel dit artikel
-

Zweedse BUMA wil downloads legaliseren

De Zweedse BUMA/STEMRA, Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå, wil een regeling treffen met internet aanbieders, waardoor internet gebruikers legaal muziek zouden kunnen uitwisselen.

Het plan voorziet in een verhoging van het internet abonnement ter compensatie van gederfde inkomsten, zo liet de organisatie vrijdag weten in Göteborgs-Posten. Belemmeringen zouden er dan niet meer zijn, gebruikers kunnen zoveel mogelijk downloaden als zij willen.

Het plan is niet direct uitvoerbaar, zo erkent Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå, want eerst zal men het hierover eens moeten worden met andere rechtenorganisaties en het is nog maar zeer de vraag of die er achter staan.

Ook zou het plan vrijwel zeker een streep halen door legale muzieksites, zoals Apple’s iTunes. De organisatie wil dan ook eerst een onderzoek laten verrichten naar de effecten van de plannen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Richard van den Boogaard

Op zich geen gekke gedachte van deze organisatie – veel internetgebruikers hebben het gevoel dat ze al betalen, zij het in een flat-fee bundel. Bij radio en televisie worden rechthebbenden ook betaald op basis van een percentage van de (advertentie)inkomsten. Volgens mij heb ik ooit ergens gelezen dat de totale inkomsten voor de content-industrie hoger zouden zijn wanneer alle gebruikers via deze methodiek zouden betalen. Blijft een belangrijk probleem wel overeind staan – repartitie. Hoe bepaal je wie wat heeft gedownload? Hoe moet je immers vaststellen welke artiest recht heeft op welk aandeel in deze grotere brij aan inkomsten?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond