Deel dit artikel
-

Zwolle wil smart worden, IoT centraal bij diverse projecten

Zwolle wil niet alleen de belangrijkste e-commerce regio worden, maar met het gebruik van data en slimme technologie de stad ook beter laten functioneren. Dat heeft de gemeente deze week bekend gemaakt.

De komende twee jaar zet Smart Zwolle zich in op een aantal projecten, zoals Gastvrije binnenstad en Klimaatadaptieve stad.

De gemeente heeft datagestuurd werken bijvoorbeeld hoog in het vaandel staan. ‘We beschikken over zeer veel data, die we onder andere willen gebruiken om ontwikkelingen inzichtelijk te maken. Op die manier kunnen we bijvoorbeeld monitoren welke effecten beleid heeft gehad,’ schrijft de stad. ‘Een gemeente die smart wil zijn ontkomt er niet aan data veelvuldig en voor verschillende doeleinden te gebruiken.’

Zo is in juni van dit jaar de samenwerking aangegaan met het CBS in de vorm van het Urban Data Center (UDC). Dit samenwerkingsverband is erop gericht optimaal gebruik te maken van de gegevensbestanden van beide organisaties.

Klimaat Actief Zwolle organiseert samen met andere partijen uit haar netwerk het ‘SensHagen’ project. Daarin wordt ervaring opgedaan met burgers die zelf luchtkwaliteit, neerslag, verdamping, hitte en wind meten. Meerdere inwoners van Stadshagen doen hieraan mee.

Ook gaat de stad bezoekersstromen in de binnenstad meten, met name rond de drie grote winkelketens: Primark, Zara en Hudson’s Bay. Dit doet de gemeente door wifi data te analyseren. ‘

De website Smart Zwolle biedt een overzicht van de projecten en wat er de komende tijd gaat gebeuren om Zwolle als stad slimmer te laten samenwerken met haar inwoners en partners.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond