-

Anderhalve-decimetersamenleving

Bij het corona-proof teamuitje hoorde een lunch. Met de handen vochtig van de verplichte desinfectans aten we op grote afstand van elkaar ons broodje. De tafelconversatie was beperkt. “Lekker broodje?” “Wat?” “IK ZEI: LEKKER BROODJE?!” Het voelde veraf, terwijl wij mensen streven naar verbinding. Online verbindt tegenwoordig beter. Zeker via onze smartphone, ons meest persoonlijke apparaat. Leve de anderhalve-decimeter-van-het-scherm-samenleving!

Netflix weet het al langer. Beleving moet je inrichten op basis van afstand. Er is een eindbaas anderhalve decimeter voor mobiel. En een eindbaas anderhalve meter voor het tv-scherm. De anderhalve-meter-eindbaas optimaliseert voor afstand, de anderhalve-decimeter-eindbaas voor dichtbij. Ga maar na, het scherm van je mobiele telefoon is dichtbij je gezicht. Je bedient het intiem met je vingers. Netflix zorgt er bijvoorbeeld voor dat bij aanraking van je scherm je niet onbedoeld je binge-serie pauzeert. Alles om het mobiele netflixen perfect te laten verlopen.

Terug naar de werkvloer. Naast een eerste offline uitje hebben we ook geregeld online borrels. De sfeer is ontspannen. Collega’s bellen relaxed vanuit de tuin in. Er loopt een verdwaald kind of huisdier door het beeld. Het is persoonlijk, dichtbij. We hebben bierproeverijen, waar ieder met een speciaalbiertje voor zijn smartphonescherm zit. We doen quizzes. En krijgen opdrachten zoals ‘laat een voorwerp zien wat je nooit had gekocht als er geen corona was’. Ik heb meer intieme inkijkjes in het leven van mijn collega’s gekregen, dan tijdens maandenlang koffie drinken op kantoor.

Werkgevers, letten jullie op? Voordat jullie het kantoor weer gaan inrichten als ‘de gezellige ontmoetingsplek’ en de online wereld voor ‘het efficiënte mailen’. Het ís niet gezellig op anderhalve meter. Je werknemers worden gestrest van het moeten reizen en het risico op besmetting bij dat ‘gezellig’ op anderhalve meter in dezelfde ruimte zitten. Wij mensen houden van contact, maar het is lastig contact hebben op anderhalve meter. Omarm het digitale. Stop er alleen wel extra moeite in. Een borrel kan perfect, maar niet zonder de camera aan en een drankje in je hand. Vraag je medewerkers met een smartphone-tour te delen hoe hun leven eruit ziet. Als je mobiel inricht zoals Netflix, dan verbindt het, en brengt het je medewerkers dichterbij elkaar.

Zolang we in de anderhalve-metersamenleving leven, leve de anderhalve-decimetersamenleving! 

* Dit artikel verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#178).

Over de auteur: Brechtje de Leij werkt als mobile strategist en schrijft columns voor Emerce.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond