-

Ben jij klaar voor het Internet of Things?

Als je vindt dat de impact die het internet heeft op je dagelijkse leven nu al gigantisch is, maak dan maar je borst nat. Want het ‘Internet of Things’ (IoT) wordt nog veel groter. “You ain’t seen nothin’ yet!”

Op dit moment worden elke seconde zo’n 80 ‘dingen’ verbonden aan het internet. Volgend jaar zijn dat er waarschijnlijk al 100 per seconde. Vandaag staat de teller al op ruim 10 miljard apparaten die zijn verbonden met het internet. De schattingen voor 2020 lopen uiteen van 22 tot 75 miljard.

Smartphones

De afgelopen vijf jaar heeft de smartphone zich ontwikkeld tot het belangrijkste internetverbonden apparaat dat we dagelijks gebruiken. De tablet volgde als een soort side-kick met dezelfde besturingssystemen en aanraakschermtechnologie.

Bevrijden

De volgende generatie apparaten zal het internet bevrijden van de beperkingen opgelegd door de rechthoekige schermpjes van smartphones en tablets. Ze slaan als het ware een brug tussen de statische, niet-verbonden wereld en de internetgestuurde wereld van PC’s, tablets en smartphones.

Globa Internet Device Installed Base Forecast

Internet of Things

Dit Internet of Things slaat op een groep apparaten dat, volgens de definitie van het McKinsey Global Institute, “hun omgeving kan monitoren, hun status kan doorgeven, instructies kan ontvangen en zelfs actie ondernemen op basis van informatie de ze ontvangen.”

Data verzamelen

Anders dan smartphones en tablets, hebben IoT-apparaten meestal maar beperkte bedieningsmogelijkheden en ze bestaan vaak uitsluitend met het doel om data te verzamelen en dit aan andere diensten te leveren.

Alomtegenwoordig

De gedachte is dat IoT-apparaten alomtegenwoordig zijn en onze alledaagse taken aanzienlijk vergemakkelijken. IoT verandert daartoe alledaagse dingen in intelligente apparaten met tal van sensors die kunnen communiceren met onze andere gadgets, met name onze computers, smartphones en tablets.

Apparaten verbonden aan het Internet of Things

Verbonden apparaten

Zodra je het concept van IoT begrijpt, is het niet moeilijk je voor te stellen welke consumenten- en bedrijfsproducten en toepassingen er deel van kunnen uitmaken. Welke apparaten allemaal ‘verbonden’ kunnen zijn. De lijst is lang en gevarieerd en groeit met de dag. Denk daarbij aan:

 • Consumentenelectronica, zoals wekkers, digitale camcorders, audiosystemen.

 • Keukenapparatuur en huishoudelijke apparaten als koelkasten, wasmachines, wasdrogers en koffiezetapparaten.

 • Verlichting en verwarming, zoals lampen, thermostaten en airco’s. weerstation

 • Beveiligingsapparaten zoals babyfoons, brandmelders, brandslangen, bewakingscamera’s, lades en kluizen met sensors, alarmsystemen.

 • Muziekinstrumenten.

 • Robots.

 • Agrarische producten zoals bijvoorbeeld Vee.

 • Speelgoed zoals afstand bediende auto’s en quadricopters.

 • Gezondheids- en fitnessproducten die uitgebreide statistieken kunnen bijhouden van oefeningen, aantal stappen, uren slaap, gewicht, bloeddruk etcetera.

Eigenschappen IoT-apparaten

IoT-apparaten bestaan altijd uit een combinatie van deze drie elementen:

 • Sensors – Een IoT-apparaat registreert en meet activiteiten. Bijvoorbeeld of een deur open of dicht is.

 • Internettoegang – Een IoT-apparaat heeft verbinding met het internet, hetzij direct, hetzij indirect via een hub, smartphone of basisstation.

 • Processors – Een IoT-apparaat bezit altijd enige mate van rekenkracht om data te kunnen verwerken en versturen.

Bovenstaande eigenschappen gelden uiteraard voor onze huidige smartphones. Maar de IoT-apparaten onderscheiden zich van onze hedendaagse smartphones door:

 • Energiezuinigheid. Omdat deze dingen zich vaak op moeilijk bereikbare plaatsen bevinden, moeten ze heel lang doen met een batterij.

 • Lage kosten. Veel dingen, vooral die met sensors, zijn in grote hoeveelheden nodig om goed te kunnen functioneren. Daarom moeten ze goedkoop in aanschaf en onderhoud zijn.

 • Kwaliteit en betrouwbaarheid. Veel IoT-dingen moeten functioneren onder moeilijke omstandigheden in de buitenlucht en voor langere tijd.

 • Veiligheid. IoT-apparaten versturen soms gevoelige of gereguleerde data, zoals medische informatie.

Bediening

Hoe gaan we dat die apparaten eigenlijk bedienen? Sommige apparaten, zoals koelkasten en thermostaten zullen aanraakschermen krijgen. Maar een grotere rol zal straks zijn weggelegd voor smartphones en kleine tablets. Die worden als het ware de afstandsbediening voor tal van internetconnected apparaten. Vanaf je smartphone en tablet kun je straks de settings beheren en de data interpreteren. Goed voorbeeld hiervan zijn de huidige thermostaten, waarmee je al voordat je thuis bent via een app op je telefoon de temperatuur kan instellen. En Volvo maakt momenteel veel reclame voor de V60 die je via je smartphone alvast ijsvrij kunt maken, zodat je wat langer in je bed kunt blijven liggen.

Wat levert IoT op?

Wanneer je al deze internetverbonden apparaten combineert met mensen, processen en data, kun je de wereld veranderen. Je kunt enorme waarde creëren door de manier waarop we besluiten nemen te verbeteren, door tijd en geld te besparen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Cisco noemt het ‘The Internet of Everything’ en de waarde ervan stijgt elke keer dat we er iets nieuws aan verbinden. Zo hebben Machina en de GSM Associaton bijvoorbeeld berekend dat tegen 2020 er $270 miljard wordt bezuinigd op de zorg doordat deze technologie bejaarden in staat stelt langer zelfstandig te blijven wonen.

14 Biljoen

Cisco gelooft dat IoT de komende tien jaar veertien biljoen dollar aan waarde zal genereren door bedrijven en organisaties over de hele wereld efficienter te maken en betere diensten en producten te laten maken voor hun klanten.

Grote invloed

IoT zal een grote invloed gaan hebben op reclame in de openbare ruimte. Billboards en abri’s kunnen op afstand worden beheerd en conversaties aangaan met voorbijgangers via hun smartphones of wearables. Fabrieksprocessen kunnen stukken slimmer worden, waardoor enorme besparingen mogelijk zijn op productiekosten.

Veel te winnen

In het verkeer valt ook veel te winnen met automatische tolheffing, rekeningrijden, bestrijden van files, het slim benutten van parkeerplaatsen, connected cars en zelfrijdende auto’s.

Smart grid

Voor de succesvolle inzet van wind- en zonne-energie is de realisatie van een ‘smart grid’ nodig om de pieken en dalen in de electriciteitsproductie op te vangen. IoT kan daarin een doorslaggevende rol spelen. Intelligent watermanagement door middel van IoT kan een mooi Nederlands exportproduct worden.

Geen standaarden

Een obstakel voor het grootschalig gebruik van IoT is het vooralsnog ontbreken van standaarden. Momenteel gebruiken veel bedrijven nog eigen, al dan niet propriëtaire standaarden, waardoor apparaten van verschillende merken niet of moeizaam met elkaar kunnen samenwerken. Grote electronica concerns proberen wel samen te werken om tot meer standaardisatie te komen. Zo gaan LG, Bosch, ABB en Cisco gezamenlijk via een consortium een open standaard ontwikkelen voor ‘smart homes’. Met de oprichting van dit consortium hopen de vier bedrijven uiteindelijk een breed gedragen en open standaard aan te gaan bieden voor domoticatoepassingen en het aansturen van consumentenelektronica.

Wat kan ik ermee?

Een ding is zeker: de groei van het IoT is nog maar net begonnen. Er is heel veel ruimte voor creatieve mensen en bedrijven om op deze ontwikkeling in te spelen. Als je een brug weet te slaan tussen apparaat en consument, heb je iets moois in handen. Denk aan speciale apps of websites die consumenten in staat stellen om via hun smartphones of draagbare computers te communiceren met al die internetverbonden dingen in hun levens.

Bedenk jij de volgende Facebook of Whatsapp? Deel je gedachten met ons in de reacties hieronder.

Deel dit bericht

1 Reactie

Guus van Knippenbergh

Er zijn op zich wel relevante standaarden zoals Ant, Zigbee, BLE (Bluetooth Low Energy), NFC (Near Field Communication) voor het maken van connectie maar de giganten spelen nog het positiespel (Google, Apple, Banken, Telco’s). Onderstussen wordt er al voorschot genomen met bestaande mogelijkheden zoals QR codes (b.v. Paypal) of andere basic vormen van connectie maken met enige ondersteuning van de gebruiker. Ik denk dat dergelijke voorlopers een uitstekende positie innemen om een slag te slaan als de nieuwe connectietechnogien eenvoudig beschikbaar komen voor de massa..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond