-

Column: Create your darlings

Kill your darlings, in Nederland zijn we er maar al te goed in. Zonde, want voor een klein kikkerlandje spelen we namelijk veel klaar. Op allerlei gebieden, waaronder de scale-ups. Onze cultuur laat het echter niet toe om nieuwe helden te creëren, laat staan te benoemen. Daar zijn we simpelweg te bescheiden voor. En bovendien: we zijn bang dat ze falen. Een mindset die echt eens moet veranderen, want naast Blendle zijn er tal van andere startups die het buitengewoon goed doen, credits verdienen én als rolmodel voor andere startende tech-ondernemers kunnen dienen.

Nederlandse startups wisten vorig jaar 430 miljoen op te halen, zo bleek onlangs. Daarbij kwam 61 procent van de funding uit Nederland. Bestaande uit vooral kleinere ‘seed-stage’ deals. Voor de grotere Series A of B ophaalrondes moeten startups jammer genoeg nog steeds de grens over. Een gegeven waar het recent gelanceerde topfonds van INKEF, dat een half miljard euro beheert, vooralsnog niets aan afdoet.

Booking, Adyen, Catawiki en Bynder. Zomaar een greep uit Nederlandse startups die internationaal furore maken, maar binnen onze landsgrenzen onvoldoende worden geprezen. Waar ze in de Verenigde Staten onwaarschijnlijk goed zijn in het in korte tijd maken van iconen, blijven we hier nalatig. Terwijl we dat juist zouden moeten doen. Want uiteindelijk bepaalt de tech-industrie onze toekomst. Kijk naar het ontslag van de vijftienhonderd bankiers bij ABN AMRO, bovenop de eerdere tienduizend banen die al werden geschrapt. Waar moeten deze mensen heen? Juist, naar de startups die wel op markttrends inspelen.

Ruwe ongeslepen diamanten, maar niet minder mooi. Daarom is het des te belangrijker om onze startups op een voetstuk te plaatsen en alle ruimte te geven. Ook binnen de politieke bestuursvorming. Door onder meer subsidies, waardoor ze kunnen blijven innoveren en groeien zonder door ellenlange hoepels te moeten springen. Ook fiscaal. Waarbij ze ook makkelijker internationaal talent kunnen aantrekken, en indien nodig ontslaan. Een greep van zaken waardoor onze groeiparels nog beter tot wasdom kunnen komen.

Tevens moeten we de eerder genoemde startups als lichtend voorbeeld stellen, tegelijkertijd onze opleidingen hervormen (waarbij computer- en data science verplichte vakken zijn) en leren van real life businesscases van uiteenlopende startups. Radicale verandering is nodig om voorop te blijven lopen. Dat kan alleen als technologische marktwikkelingen de politiek leiden en not the other way around.

* ) Dit artikel verscheen eerder in het decembernummer van Emerce magazine (#154).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond