-

Column: waarom Nederland niet het Silicon Valley van Europa wordt

‘Nederland wordt het Silicon Valley van Europa’ is een ambitie die me regelmatig wordt voorgehouden. Vaak geuit door politici die nog nooit aan het ondernemerschap hebben geroken, laat staan dat ze zelf ooit in een startup hebben geïnvesteerd. Maar soms ook verkondigd binnen de startupwereld, onder het motto ‘droom je dromen, droom ze groot’. Het is fijn als mensen groot denken, maar een dergelijk toekomstbeeld is verre van realistisch.

Ik begrijp het wel, want ons startupklimaat is in de afgelopen jaren ontzettend verbeterd. En buitenlandse startups – van buiten Europa – krijgen veel makkelijker dan voorheen een tijdelijk ‘startup-visum’ en mogen zelfs hun familie laten overkomen. Daarnaast durft geen zichzelf serieus nemende bank of grote onderneming het fenomeen startup nog te negeren en beschikken we over uitstekende incubators en accelerators en honderden business angels die bereid zijn het eerste seed capital te verstrekken. Net zo min is er gebrek aan kwalitatief goede universiteiten, laat staan aan entrepreneurial spirit bij de jongere generatie. En toch zullen we echt nooit het Silicon Valley van de rest van de wereld worden. Simpelweg omdat het ons aan een paar essentiële zaken ontbreekt.

Ten eerste is de risicobereidheid van Nederlandse investeerders veel te laag vergeleken met hun collega’s in de Valley. Kom bij ons maar eens aan met het plan om een startup à la Uber in Europa op de kaart te zetten met een marketingcampagne van dertig miljoen euro. Nog voordat je je presentatie goed en wel bent begonnen, ben je al exit voor de toehoorders.

Op Sand Hill Road in de echte Valley kan dat wel. Niet voor niets zitten aan die fameuze vierbaansweg de belangrijkste vc’s keurig netjes naast elkaar. Wel zo makkelijk als je voor het eerst tientallen miljoenen dollars aan funding komt ophalen. Daar verstrekt men bovendien niet alleen aanzienlijke bedragen, maar zijn investeerders ook echt betrokken. Zo leveren ze developers, mentoren en ondersteuning bij het inhuren van topmanagers. Toegevoegde diensten die ook meer inzicht geven in het reilen en zeilen van de investering.

In ons land ontbreekt het daarbij ook aan lef. Want veel startups vinden – als ze al groot denken – het nog moeilijker ernaar te handelen. Een calvinistische inslag die nu eenmaal diep in onze genen verankerd zit. En waardoor een Nederlandse Silicon Valley nog wel even een utopie zal blijven.

*) Dit artikel werd eerder gepubliceerd in het maartnummer van Emerce magazine (#147)

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Guus

Hoi Ruud,

Sillicon valley zal het hier idd nooit worden. Ik denk echter dat investeerders in NL/Europa wat realistischer kijken naar de overlevingskansen van startups dan in SV, waar de markt flink is opgepompt de laatste jaren. Ook daar loopt de bubble momenteel leeg: http://fortune.com/silicon-valley-tech-ipo-market/

bert

What’s in the name:
Het is hier geen valley, dus dat gaat al niet lukken.
Wat is er zo silicon aan Silicon Valley? Meer bit valley!
Nederland is monopolist op machines die Silicon maken. Dus in die zin zijn we best wel Silicon Plains.
Softwaremarkt is veel te chaotisch…. Machines die we hier maken is een veel stabielere business.

Paul

Ook ontbreekt het Nederland / Europa aan de vele biljarden overheidsgeld om zoiets als Silicon Valley gedurende enkele decades op te bouwen… zeer zeker als we zo graag in marktwerking willen geloven.
http://steveblank.com/category/secret-history-of-silicon-valley/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond