-

Is Craft Commerce een Magento-killer?

Waar de term webshop valt, wordt al snel Magento als oplossing genoemd. Maar sinds enige tijd is er ook een alternatief platform voor e-commerce: Craft Commerce. Zeker nu de ondersteuning op Magento 1 gaandeweg afloopt, oriënteren bedrijven zich op de mogelijkheden van nieuwe systemen. De overstap op Magento 2 is immers niet naadloos of kosteloos. Is Craft Commerce een goed alternatief voor het populaire Magento?

We vroegen het aan Mattijs de Nooijer van internetbureau WHITE Digital Agency.

Craft CMS in het kort

Craft CMS is een relatief nieuw contentmanagementsysteem (cms), gemaakt om het leven van zowel developers als contentmarketeers een stuk makkelijker te maken. Het onderscheidt zich van andere cms-en door uit te blinken in flexibiliteit, eenvoud en intuïtief gebruik. Het draait daarbij helemaal om de content. Die bouw je verrassend makkelijk op door middel van flexibele bouwstenen. Zo heb je volledige controle over de opbouw, zonder kennis van HTML of ingewikkelde hacks. En de designer kan er gerust op zijn dat zijn ontwerp niet verminkt wordt. Robuust en heel eenvoudig.

Volgens Mattijs is de kern van Craft CMS ijzersterk, omdat die geen onnodige ballast bevat. Het is zo opgezet dat developers de best passende oplossing creëren voor de klant. De bekende pakketten gaan uit van een standaardopzet waarbij developers proberen deze opzet zoveel mogelijk aan te passen aan de situatie van de beheerder.

In de algemeen bekende pakketten, zoals Magento, start je dus meteen met ‘verbouwen’ in plaats van bouwen. Craft CMS biedt juist enorm veel vrijheid bij de inrichting van zowel de voorkant als de achterkant van de website. Bovendien zijn latere uitbreidingen of wijzigingen prima door te voeren. Craft CMS heeft daarmee het vermogen om mee te groeien met de wensen van een organisatie.

Het bijzondere van Craft Commerce

Naast het reguliere Craft CMS bestaat er ook Craft Commerce, een aanvullende licentie waarmee het CMS ook geschikt wordt voor e-commercedoeleinden. Doordat Craft Commerce een hoogwaardige uitbreiding is op het Craft CMS, is het mogelijk om een integrale oplossing neer te zetten: één waarbij website en webwinkel naadloos in elkaar overgaan. Craft Commerce biedt precies de extra bouwstenen en functies die je nodig hebt voor een volwassen webwinkel, zoals producten, check-out, promoties, orderbeheer en marketingfuncties.

Craft Commerce gaat uit van een maatwerkvoorkant (storefront). Dit geeft opnieuw enorme flexibiliteit. Developers kunnen de interface van de webwinkel inrichten zoals de klant het wenst en de designer het heeft uitgedacht; van weergave van de producten tot de stappen in het winkelwagenproces.

Het is daarbij hét antwoord voor webwinkels waarbij het draait om een rijke beleving, websites die niet direct vanuit de conventionele productgroepen vertrekken of webwinkels die beperkt beginnen en gaandeweg steeds rijker worden.

Natuurlijk biedt de Craft-backend een solide basis, met ondersteuning voor meerdere valuta’s, standaardkoppelingen met diverse Payment Service Providers, uitgebreide internationale btw-instellingen en veel mogelijkheden voor kortingen en actiecodes. Ook komen er steeds meer handige plug-ins voor Craft CMS en Craft Commerce op de markt. Maar het grote voordeel blijft de flexibiliteit om productstructuren helemaal op maat in te richten.

Punten van aandacht

Zijn er punten van aandacht wanneer je voor Craft Commerce kiest?

“Zeker”, zegt Mattijs.“Het systeem op snelheid houden is een uitdaging voor de makers van ieder e-commercepakket. Dit zie je sterk bij Magento. Het pakket zit boordevol mogelijkheden, maar trekt een zeer zware wissel op de infrastructuur. En daarmee op de portemonnee van de shopeigenaar.”

Bij Craft Commerce is dit eveneens een aspect om in de gaten te houden. Bij ingewikkelde structuren zal de snelheid minder worden. Gelukkig is het een overzichtelijk en modern pakket en zijn er volop optimalisatie-mogelijkheden, zoals het gebruikmaken van caching. En een hostingprovider raadplegen die daarin vakkundig kan meedenken, heeft een groot effect op de performance.

Dé Magento-gebruiker bestaat niet

Dé Magento-gebruiker bestaat niet. Het wordt door velen gebruikt. Van moeders die ’s avonds nog een webshop runnen, tot semi-professionals en grote enterprisewebshops.

Te klein, te groot

Voor de zolderkamer-webshops zijn Magento 2 en Craft Commerce geen optie. Beide pakketten zijn te zwaar in technisch en/of financieel opzicht. Kijk je naar webwinkels van enterprise-formaat, dan blijft Magento 2 een goede kandidaat. Qua mogelijkheden en prijs maak je dan de vergelijking met platforms zoals Demandware en Hybris. Allemaal omvangrijke pakketten met forse licenties, waarbij Magento relatief gunstig voor de dag komt.

Perfect fit

In het middensegment van webshops zijn de kaarten nog niet gelegd. Juist in dit segment bevinden zich op dit moment veel Magento-webwinkels. En juist daarin weegt de overstap naar Magento 2 zwaar. Voor deze doelgroep is Magento 2 te complex en kostbaar. Lang niet alle plug-ins van versie 1 zijn beschikbaar voor versie 2, automatisch upgraden is onmogelijk en de licentie- en infrastructuurkosten gaan omhoog.

Veel bedrijven hebben grote investeringen gedaan in hun webshop. Bij de overstap naar Magento 2 worden ze gedwongen om vanaf nul te beginnen. Vergelijk dit met de mogelijkheden die Craft Commerce biedt en de verwaarloosbare licentiekosten en de som is snel gemaakt.

Een killer voor het middensegment

Dus is Craft Commerce een Magento-killer? Voor het middensegment – zoals eerder beschreven – mogen we met recht zeggen dat Craft Commerce hoge ogen gooit. Financieel gezien is dit pakket sowieso enorm aantrekkelijk. Maar ook technisch gezien is Craft Commerce in veel gevallen een betere match.

En belangrijker nog, met de enorme flexibiliteit van Craft CMS en Craft Commerce kunnen bedrijven een stuk wendbaarheid herwinnen, die in deze dynamische markt onontbeerlijk is.

*) Dit artikel verscheen tevens op de blog van managed hostingprovider True.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Wouter - Target Vision Media

Werkt het met iDeal, multishop en heeft het plugins voor fullfilment, shipping?

Mattijs de Nooijer - Internetbureau WHITE

@Wouter, Goede vragen!

Craft Commerce beschikt standaard over integraties met een 20-tal Payment Service Providers; waaronder Mollie, MultiSafepay en Buckaroo die iDeal als betaalmethode aanbieden.

Multi-shop is op dit moment niet mogelijk, maar komt eraan. Pixel&Tonic – de uitgever van Craft CMS – zal eerst een multi-site versie van Craft CMS uitbrengen. Craft Commerce zal weldra volgen met een multi-shop editie.

Craft Commerce biedt mogelijkheden om de orderflow in te richten op een manier die past bij de organisatie. Kanttekingen daarbij is dat je als bedrijf niet alle business logica in het CMS wil bouwen/inrichten; kies dan voor een koppeling met een dedicated pakket of BUS architectuur. Ditzelfde geldt voor shipping.

Jasper

Ja, voor middelgrote bedrijven is het zeker een Magento killer. Werk sinds 2009 met Magento 1 en sinds enkele jaren Magento 2. De flexibiliteit en snelheid van development met craft is vele malen beter. Ik ben zelf fullstack developer. Magento is log en onnodig comolex en volgepakt met allerlei features waar je geen gebruik van maakt. Magento 2 is t.o.v. versie 1 atukken beter met ene moderne stack, maar blijft een tractor. Hosting heeft ook hoge eisen en je moet met flinke spierballen aan specs komen wil je enigszins een snelle shop hebben. Daarnaast ia Magento ook meer een storefront, zoals Shopify etc.. Voor echte backoffice, orderprocessing etc is de weg naar een 3rd party snel genomen. Ik kan oneindig doorgaan, maar voor mij geen Magento meer. Klanten zijn ook overgestapt op craft commerce en craft voor bijv. Blog etc. Supersnel, flexibel. Anno 2020 is Craft zeer volwassen en een echte goede alternatief voor Magento.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond