-

Digitaal dansen

We zijn ruim van tevoren aanwezig. De dansjes alvast geoefend. Een toffe bijpassende outfit aan. Maar ja, dan word je vlak voor de start van het concert tóch nog neergeschoten. Gelukkig respawnen we nog net voordat de artiest opkomt.

Respawnen? Yes, want dit is geen ghetto-concert, dit is het allergrootste virtuele concert ooit: het optreden van rapper Travis Scott in de populaire game Fortnite. Met maar liefst 12,3 miljoen anderen kijken we ademloos toe. Wat. Een. Beleving!

Vooraf had ik er geen enkele verwachting van. Ik ken Fortnite van de herrie en het irritante schieten vanachter de dichtgetrokken deur van ons kantoor. Van de dansjes, de skins en de prijzige v-bucks waarmee je je spullen en andere spelbenodigdheden kan toe eigenen. Een slim business model verpakt in een verslavende multiplayer game.

Maar een Fortnite event is echt even wat anders. Door het met de puberkids te beleven, voelde het echt als een concert. Spanning om een goede plek te vinden, samenhorigheid met iedereen om je heen, het aftellen… En dan het wow-moment als de artiest eindelijk verschijnt. Er was een spectaculaire lichtshow, vette beats, en een enorme Travis liep rond alsof hij in ons huis stond. Dit is show, dit is spektakel! We konden dansen, kletsen en naar alle andere concertgangers kijken. En natuurlijk is er merchandise; toffe outfits en matching avatar dansjes. Het blijft een slim businessmodel.

Mojo en ID&T, letten jullie op? In tijden van Corona zijn dit soort events de enige waar we nog heen kunnen. Het is tijd dat jullie als laatste offline-only branches digitaal gaan. Het is toch intens treurig dat ik annulering na annulering krijg van alle zomerfestivals in Nederland. Dat een kantoor niet verder komt dan een Zoom-sessie, wil niet zeggen dat je als festival online niet kan vlammen. Jullie weten als geen ander wat een concertervaring een beleving maakt. En nee, je kunt niet elk aspect nabootsen online, maar dat maak je goed door de ervaring te overtreffen in beeld, geluid en sensatie. Gooi je creativiteit in de strijd, ga de juiste samenwerkingen aan en omarm alles wat de techniek je vandaag de dag biedt. Ik ga graag deze zomer op een technobeat mijn aangeschafte shuffle dansje showen aan mijn avatar-vrienden.

* Dit artikel verscheen eerder in het meinummer van Emerce magazine (#177).

Over de auteur: Brechtje de Leij werkt als mobile strategist en schrijft columns voor Emerce.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond