-

Column: Omarm de laatste marktontwikkelingen of ga met vroegpensioen

Hoe kan het dat bedrijven er niet in slagen om online specialisten, marketeers of interactie-ontwerpers aan te trekken, terwijl veel HBO-ers met minder dan vier jaar werkervaring niet of nauwelijks aan de bak komen?

Simpel. Om te beginnen leveren HBO-instellingen niet wat de arbeidsmarkt nodig heeft. Waardoor er sprake is van een forse mismatch, die verder gaat dan een paar jaar arbeidservaring. Het gat is inmiddels zo groot geworden dat willen pasafgestudeerden bijvoorbeeld meedraaien als volwaardig medior interactie-ontwerper er alsnog gestudeerd moet worden voor de tijdsduur van een meerderjarige HBO-opleiding…

Ondanks dat de online markt zich in rap tempo ontwikkelt, lijken HBO’s het tempo maar niet bij te kunnen en willen bijbenen. Ondanks dat zij al jaren ageren tegen het beeld van staatsdocenten met verouderde boeken, gebrek aan recente praktijkervaring en achterblijvende bijscholing, verandert er niets. En groeit de kloof met de dag.

De snelheid van de veranderingen vraagt van aanstormende werknemers anderzijds ook een andere mentaliteit. Waarbij het leren van de lesstof al lang niet meer volstaat. Er moet door hen ook gewerkt worden aan het eigen maken en up-to-date houden van een marktconforme skillset, die zich – zo flexibel als ze zijn – continu aanpast aan de laatste trends in hun vakgebied. Dat betekent zelf leren en initiatief nemen, zonder de werkgever daar als enige voor verantwoordelijk te stellen.

Een schoolverlatende sollicitant die zijn of haar CV aanprijst met ‘ik kan uw organisatie met mijn kennis versterken’ en daarnaast niet ook de drie belangrijkste internetontwikkelingen kan benoemen en motiveren, is vandaag de dag dan ook terecht kansloos. Dat geldt tevens voor degene die nooit blogs of webinars volgen. Maar ook specialisten die excelleren in één richting of werknemers die afkerig zijn van alles wat technisch is, moeten op hun eigen blaren zitten.

Het beste middel voor werkzekerheid, nu en in de toekomst, is door veranderingen te omarmen. En jezelf elke dag weer opnieuw uit te vinden. De toekomst is niet morgen, maar nu. En vraagt om snelheid, een juist balans tussen pragmatiek en professionaliteit, multi-disciplinariteit en een zelflerend vermogen.

De keuze voor hele hordes twintigers, dertigers en veertigers is dan ook glashelder: ga vol enthousiasme en razendsnel mee met de laatste ontwikkelingen of ga alvast met vroegpensioen. Het zorgt voor doorstroming op de arbeidsmarkt, komt het vak ten goede én zorgt voor het juiste elan in een markt boordevol kansen. Ook voor HBO’s.

*) Dit artikel is eerder gepubliceerd in het meinummer van Emerce magazine (#140).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond