-

Bedrijven verliezen grip op digital

Bedrijven die de digitale transformatie niet maken, dreigen talent te verliezen. Tegelijkertijd vinden veel werknemers dat zij te weinig ondersteuning krijgen om de transformatie bij te benen. Niet alleen nieuwkomers, zeker ook medewerkers op senior niveau.

Krijgen ze die kans niet, dan is 30 procent van de VP’s en directeuren van plan binnen een jaar het bedrijf te verlaten. Maar liefst 31 procent vindt dat zijn werkgever momenteel de strijd met de digitale economie verliest.

mit-1

Dat blijkt uit het onderzoek Aligning the Organization for its Digital Future van MIT Sloan Management Review en Deloitte. Het onderzoek is gebaseerd op een wereldwijde survey onder meer dan 3.700 executives, managers en analisten.

Succesfactoren digital organisaties

Organisaties die wel digital mature zijn hebben veel overeenkomsten in hun organisatiecultuur. Zo hebben ze meer risicobereidheid in specifieke technologie-adoptie, de bereidheid om kannibaliserende effecten op de bestaande businessmodellen toe te staan, snel te experimenteren met nog niet volledig uitontwikkelde technologie, stevige investeringen in talent en de ontwikkeling van leiders die uitblinken in soft skills.

mit-2

Visie belangrijker dan technlogische expertise

Opvallend genoeg blijkt uit het onderzoek dat het topmanagement van organisaties helemaal geen technologische deskundigheid hoeft te hebben om een volledig digitale organisatie te leiden. Slechts 18 procent denkt dat dit van cruciaal belang is.

De benodigde vaardigheden bestaan onder meer uit het hebben van een visie op transformatie (22 procent), het vooruit kunnen denken (20 procent), een op verandering georiënteerde mindset (18 procent) en andere vaardigheden ten aanzien van leiderschap en samenwerking (22 procent).

*) Een deel van dit artikel werd eerder gepubliceerd in het novembernummer van Emerce magazine (#153).

Het onderzoek Aligning the Organization for its Digital Future van MIT Sloan Management Review en Deloitte is hier te downloaden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond