-

‘Cloudservices: lokalisering en fragmentatie onvermijdelijk’

Hoe belangrijk ook, lokale regelgeving voor privacy en security leidt tot een ‘digitale fragmentatie’, en een rem op de globalisering. Daarvoor waarschuwt Accenture in een recent gepubliceerd onderzoeksverslag. Zo rekenen bedrijven er bijvoorbeeld op dat ze minder makkelijk gebruik kunnen maken van cloudservices en -technologie van buiten de eigen regio.

De nationale regels voor bijvoorbeeld het waarborgen van consumenten hun privacy worden met goede bedoelingen bedacht, zo is er te lezen in ‘Digital Fragmentation: Adapt to Succeed in a fragmented world’. Maar bedoeld of onbedoeld zorgt het er óók voor dat de vrije informatiestroom  wordt beperkt en innovatie remt. Accenture stelt scherp: de trend van ‘digitale globalisering’ verandert daarmee in een ‘digitale fragmentatie’.

‘Gebruik cloud herzien’

Het adviesbedrijf komt tot die conclusie na de bevraging van iets meer dan vierhonderd CIO’s en CTO’s in onder meer China, Duitsland, Engeland, Japan, India en de VS. Driekwart zegt zich als gevolg van de barrières op internationalisering terug te moeten trekken uit bepaalde regio’s. Meer dan de helft verwacht dat het gebruik van cloudtechnologie wordt bemoeilijk; ongeveer net zoveel van de leidinggevenden denkt dat de opslag en het (wereldwijde) gebruik van data lastiger wordt.

Als gevolg hiervan voorspellen de bedrijven dat ze hun IT-architectuur, waar data fysiek wordt opgeslagen en lokale IT- en cloudpartners moeten herzien. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht doen grenzen er dus wel degelijk toe, zegt één van de onderzoekers.

 

‘Neem datastroom onder de loep’

Het idee van één grote cloud maakt langzaam plaats voor meerdere kleine clouds, valt ook ZDNet op. Aangepast op de lokale behoeften én regels. De komst van de Europese wet voor databescherming (GDPR) zorgt er bijvoorbeeld voor dat bedrijven liever kiezen voor technologie op het Europese vasteland.

Aanbieders van clouddiensten spelen hier in toenemende mate op in, merkt het het webmagazine op. Microsoft kondigde in 2016 al aan de Azure-services ook vanuit twee Duitse datacenters te leveren. En afgelopen november maakte IBM bekend Europese klanten meer controle te geven over wie er toegang heeft. Zo moeten acties uitgevoerd door IBM’ers van buiten Europa altijd worden goedgekeurd door collega’s binnen de EU. Amazon (AWS) heeft op zijn beurt maatregelen moeten treffen om te voldoen aan de regels in China.

Accenture adviseert bedrijven de datastroom onder de loep te nemen. Zo zou het slim zijn om in iedere belangrijke regio een vinger aan de pols te houden. En zo goed de afweging te maken tussen centralisering en lokalisering van de cloud en data-opslag.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond