-

Investeringen Internet of Things nemen af

Opkomende technologieën voor IoT, AI en robotica kunnen momenteel op de meeste investering rekenen. Hoewel de top drie over drie jaar hetzelfde zal zijn, wordt de koek wel anders verdeeld. Zo gaat er minder geld naar IoT en verdubbelt het budget voor robotica.

Ook groeien de investeringen in drones, blockchain en augmented reality verhoudingsgewijs fors. Dit blijkt uit onderzoek van PwC onder business leaders wereldwijd.

Opmerkelijk: er wordt slechts mondjesmaat meer geïnvesteerd in opkomende technologieën dan tien jaar geleden. Namelijk 17,9 procent van de totale technologiespend, versus 16,8 procent in 2007.

Geld of klantervaring?

Het doel van investeringen in digitale technologieën? Vooral omzetgroei, zegt 57 procent van de ondervraagden. Een jaar eerder was meer geld in het laatje nog in slechts 45 procent van de gevallen hét doel. Het creëren van een betere customer experience werd toen 25 procent genoemd. Maar inmiddels is dat in belang gezakt: naar slechts 10 procent.

De klok en de klepel

De meeste bedrijven zijn het erover eens dat een digitale transformatie een must is om mee te kunnen in de markt. Maar wat het inhoudt en wat de eerste stap is? Daar hebben de meesten geen idee van. Sterker nog, de meeste ondervraagden worstelen nog met de definitie van ‘digital’. Een eenduidig antwoord blijft vaak achterwege.

En slechts iets meer dan de helft noemt de Digital IQ van het bedrijf dan ook sterk of zeer sterk. Terwijl in 2014 en 2015 nog tweederde van de leidinggevenden hun Digital IQ die rating gaf.

*) Een deel van dit artikel werd eerder gepubliceerd in het juninummer van Emerce magazine (#159).

Het volledige onderzoek 2017 Global Digital IQ Survey: A decade of digital van PwC is hier te downloaden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond