-

‘Markt van cloudinfrastructuur kent agressieve groei’

Geen (deel)markt in de IT die zo hard groeit als die van de Infrastructure as a Service. Maar wie zijn infrastructuur inruilt voor een dergelijke clouddienst kan bijna niet meer om Amazon heen. En dat baart ook zorgen.

De markt van Infrastructure as a Service (IaaS) groeide in 2016 in totale omzet met maar liefst 31 procent. Dat blijkt uit cijfers die onderzoekers van Gartner recent naar buiten brachten. In totaal gaat er ruim 22 miljard dollar (bijna 19 miljard euro) in om. In 2015 was dit nog maar 16,8 miljard dollar.

Leveranciers van IaaS-oplossingen leveren zoals de naam al doet vermoeden wel de hardware, maar het besturingssysteem, andere software en datamanagement is voor rekening van het afnemende bedrijf. Omdat zo’n bedrijf alleen betaalt naar gebruik neemt de flexibiliteit en schaalbaarheid toe, zeggen de verkopers zelf. 

Inhaalslag in de maak

De groei is volgens Gartner flink. Het spreekt zelfs van een agressieve groei die bovendien de nodigde effecten heeft op aanpalende clouddiensten, want ook de markten van Platform as a Service en Software as a Service zitten in de lift.

Voorlopig is het hier hiermee nog niet gedaan. De komende vijf jaar zal de markt van IaaS het hardst groeien, verwacht Gartner. Opvallend is dat met name de grote twee hiervan profiteren. Amazon is op dit moment verreweg de grootste speler op dit vlak. Het marktaandeel nam met vijf procentpunt toe van 39 tot 44 procent. Microsoft, de nummer twee op de lijst, zag het marktaandeel ook toenemen, maar volgt nog altijd op zeer grote afstand.

Wat de twee volgens Gartner onderscheidt, is dat Amazon de positie vooral heeft weten te bemachtigen door in heel veel (bedrijfs)situaties bruikbaar te zijn. Het bedrijf spreekt zowel startups aan die ‘geboren zijn in de cloud’ en (middel)grote ondernemingen die hun traditionele infrastructuur willen vervangen. Microsoft zou gerichter investeren in innovatie en sales en marketing.

Gartner heeft al eerder aangegeven dat deze ontwikkeling problematisch is. De duizenden IaaS-aanbieders die er nu nog actief zijn gaan grotendeels verdwijnen, denken de onderzoekers. Over krap twee jaar hebben Amazon en Microsoft 90 procent van die spelers van de markt gedrukt. Daarmee worden de twee veel te dominant. Met name Alibaba en Google zouden nog een vuist kunnen maken. Dat deze twee in omzet (2015-2016) de sterkste groeicijfers konden noteren is wat Gartner daarom een positief teken.

De ontwikkeling die de onderzoekers beschrijven, heeft zich ook in 2017 doorgezet. De recentere kwartaalcijfers maken duidelijk dat Microsoft, Google en Alibaba harder groeien dan Amazon. De te verdelen taart neemt in omvang toe dus er is absoluut nog iets te winnen, legt een analist op TechCrunch uit. Maar de impact die de drie hebben is nog niet enorm.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond