-

Series en films pushen online video

Het gaat hard met online video in ons land. Nederlanders keken er in 2015 maar liefst 105 minuten per dag naar, tegenover 178 minuten reguliere tv. Een stijging van 60 procent ten opzichte van een jaar eerder (65 minuten).

Vooral abonnementsdiensten en losse aankoop van films en series vallen steeds meer in de smaak. Beide verdubbelden afgelopen jaar in kijktijd, aldus onderzoek van NLkabel, Nederland ICT en FIAR CE.

Plaatje NLKabel

YouTube verliest kijkers

88 procent van de Nederlanders maakt gebruik van minstens één videostreamingdienst. YouTube was in 2005 de allereerste videostreamingdienst en het gebruik ervan nam de laatste jaren sterk toe. Maar in 2015 daalde het percentage kijkende huishoudens met een kleine 1 procent van 78 naar 77 procent. Toch komt dat nog steeds neer op maar liefst 10,8 miljoen YouTubende Nederlanders.

Plaatje NLKabel3

De populairste abonnementsdienst? Netflix. Alhoewel het pas in 2013 werd geïntroduceerd, heeft inmiddels 17 procent van de huishoudens een abonnement wat neerkomt op 1,3 miljoen kijkende Nederlanders.

Spotify aan kop

43 procent van de Nederlanders gebruikt muziekstreamingdiensten. Vooral Spotify is in trek. Sinds 2010 groeide de dienst naar vijf miljoen Nederlandse gebruikers. AppleMusic is met 6 procent nog klein, maar ook pas recentelijk geïntroduceerd.

Plaatje NLKabel2

 *) Een deel van dit artikel werd eerder gepubliceerd in het juninummer van Emerce magazine (#150).

Het volledige Onderzoek Mediagebruik van NLkabel, Nederland ICT en FIAR CE is hier te downloaden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond