-

Praktijktest Google Trips: handig maar het kan nog beter

Een ‘killer app’ wordt Google Trips genoemd. De nieuwe applicatie maakt een overzicht van al je reizen en geeft bestemmingsinformatie en tips voor activiteiten, bezienswaardigheden, restaurants, enzovoorts, al dan niet locatiegebonden en (enigszins) gepersonaliseerd. De conclusie van een praktijktest: er zijn verbeterpunten, maar Google Trips kan zich meten met de traditionele reisgids.

Je kunt snel met Google Trips van start. Download de app (gratis), log in met een Google-account en je krijgt meteen een overzicht van geplande reizen én trips die je in het verleden hebt gemaakt. Daarvoor wordt je e-mailaccount doorzocht op bevestigingen, zoals van touroperators, reisagenten, luchtvaartmaatschappijen en hotels. Welke mails de basis vormen van de reis, kun je terugvinden in het menu op de homepagina van de app (zie foto onder).

De integratie gaat in ons geval niet altijd goed, waardoor één vakantie in meerdere reizen wordt opgedeeld. Ook vindt Google het soms moeilijk om de plaats te bepalen. Zo wordt een overnachting in Noordwijk als Lisse in het menu gezet en Blokzijl als Giethoorn. Close, but no cigar, vooral gezien het feit dat de plaatsnamen gewoon in de e-mails staan waaruit Google de reizen heeft gefilterd. Overigens kun je zelf ook trips toevoegen (mocht de bevestiging naar een ander mailadres zijn gegaan) en wijzigen, bijvoorbeeld naar de juiste plaats.

Nadeel is dat rondreizen niet goed worden uitgelezen. Google gaat uit van de luchthaven waarop je vliegt en daarvoor krijg je bestemmingsinformatie. Als je voor elk onderdeel van de (bus- of auto-) rondreis tips wilt, zul je alle stops zelf moeten invoeren.

google-trips

Design en personalisatiemogelijkheden

Het ontwerp van de app is simpel en kleurrijk. De sectie Things To Do is compleet en gebaseerd op Google-recensies – volledig user-generated dus. Er is een zekere mate van personalisatie mogelijk: onder Top Spots vind je de hoogst gewaardeerde attracties, onder For You een selectie gebaseerd op basis van onder andere je zoekgeschiedenis in Google Search en Maps en zo zijn er meer selectiecriteria, zoals kindvriendelijk, buiten- of juist binnenactiviteiten, uitzichtpunten, et cetera.

Favoriete attracties kun je een ster geven, die onder Saved Places terug te vinden zijn. Hier kun je ook restaurants terugvinden die je met een ster hebt gemarkeerd. Jammer is wel dat Google de ‘sterattracties’ niet direct weergeeft op een kaart. Pas als je de routebeschrijving naar een ster-plek opvraagt en de routebeschrijving uitzet, krijg je al je opgeslagen must-sees op de kaart te zien. Dat moet minder omslachtig kunnen.

Handig is dat je de Google-reisgids kunt downloaden, zodat die ook offline te gebruiken is. Ook aardig zijn de Day Plans, waarbij per dag een planning wordt gegeven voor bijvoorbeeld 72 uur in Praag. De nadruk ligt hierbij op de highlights, maar er zijn ook specifieke routes, zoals ‘niche’ musea.

Erg prettig is het overzicht van de geboekte accommodatie en vluchten dat onder Reservations staat. Helemaal volledig is dat niet: zo wordt de op Schiphol gereserveerde parkeerplaats niet weergegeven. En het is niet mogelijk die alsnog handmatig toe te voegen.

Onder Need To Know en Getting Around geeft Google Trips uitgebreid nuttige informatie over bijvoorbeeld fooien geven en het openbaar vervoer. Gemiste kans is dat er geen valutacalculator bij zit.

googletrips2

Reisgids of Google Trips?

Google wint het van de papieren reisgids op het gebied van up-to-date informatie, hoeveelheid tips en mogelijkheden om te filteren op persoonlijke interesses. Het feit dat je alle reisinformatie bij de hand hebt in één app werkt ook in Google’s voordeel. Wel is het zo dat de geboden informatie zeer summier is – per attractie wordt een korte omschrijving gegeven. Voor uitgebreidere informatie zul je dus het internet op moeten of toch een reisgids ter hand nemen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Fabio

Geen webversie is een gemis. Vult toch net iets handiger.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond