Legal

Andere Topics in Venture

Nieuwsbrief

Emerce Jobs

 

Artikelen in Legal

Verbod geoblocking en de gevolgen voor cross border e-commerce

Als het aan de Europese Commissie ligt mogen webwinkeliers geen consumenten meer uit andere EU-landen weren. Het hanteren van anderen prijzen, verzend- en betaalopties behoort straks eveneens tot het verleden. Dat is in het kort de strekking van de recente voorstellen die binnenkort aan het Europese Parlement worden voorgelegd.


Reisaanbieders opgepast, voorkom boetes voor onjuiste prijsvermelding

De reisbranche was afgelopen juni in rep en roer! Door de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) werd in een besluit aan reisaanbieder Corendon een totale boete van 350.000 euro opgelegd. Corendon kreeg deze boete wegens overtredingen van de Wet oneerlijke handelspraktijken, de Wet handhaving consumentenbescherming en de Luchtvaartverordening.


SxSW: waarom kopiëren (g)een goed idee is

‘Goh, jouw nieuwe telefoon lijkt wel erg veel op een iPhone.’ Zonder dat we het echt door hebben zijn alle telefoons op elkaar gaan lijken. Waar ze in de jaren ‘90 nog van elkaar verschilden in kleur, vorm en omvang is zowat elke telefoon nu zwart, van glas, met een knopje onder het scherm en een achterkant die in drie kleuren verkrijgbaar is: zwart, grijs of iets fels, zoals roze of blauw.


Megaboete Oxxio voor onjuiste registratie klantgegevens

Energieleverancier Oxxio krijgt een boete van 1 miljoen euro voor de onjuiste registratie van klantgegevens in het centrale register van de energiebedrijven. Als de gegevens niet kloppen worden consumenten verkeerd ingelicht over hun keuzemogelijkheden en kunnen leveranciers niet eerlijk met elkaar concurreren.


Hoge Raad: belastingdienst maakt inbreuk op privacy

De belastingdienst mag geen gebruik maken van foto’s die zijn vastgelegd met ANPR-camera’s voor de controle van rittenregistraties in het kader van privégebruik van een auto van de zaak. Voor het gebruik van deze beelden door de belastingdienst bestaat namelijk geen toereikende wettelijke grondslag waardoor de belastingdienst inbreuk maakt op de privacy. Dat oordeelt de Hoge Raad op 24 februari 2017 in drie zaken.


Piet-Hein Boekel (LegalMatters): ‘Geen uurtje factuurtje ohne ende’

Een advocaat die vindt dat veel juridisch werk straks door robots gedaan kan worden en graag de huidige advocatuur wil herdefiniëren. Dat is Piet-Hein Boekel. Hij richtte LegalMatters op, een online juridisch platform waar een bedrijf een abonnement op kan nemen voor 47 euro per maand. De advocaat wil met LegalMatters een soort ‘juridische Google’ worden, waar alle antwoorden op juridische vragen te vinden zijn. Een deel is via persoonlijk contact, een deel wordt geautomatiseerd.


Webshops politieke partijen voldoen (nog steeds) niet aan de wet

De Tweede Kamerverkiezingen zijn in aantocht en dat is uiteraard een goed moment om tussen het trollen en photoshoppen door maar weer eens naar de webshops van diverse politieke partijen te kijken. In het verleden hebben wij dit vaker gedaan en toen bleek dat de webwinkels veelal niet aan de consumentenwetgeving voldeden.


Meer artikelen in Legal

Topic: Legal

Legal biedt informatie rond diverse juridische onderwerpen in e-commerce, media en online marketing. Discussie, juridische ontwikkelingen op verschillende gebieden en handige informatie. Experts kunnen een bijdrage leveren aan dit Topic. Interesse? Mail dan naar topics@emerce.nl.

Interessant in andere Venture topics